Pintilie Călătorul
Pintilie Călătorul.
Aflându-mă în concediu pe la Eforie Sud m-am dus într-o duminică la Techirghiol. Căldura, scăldatul în mare, discotecile nocturne din apropiere, somnul puțin, mă obosiseră peste măsură. Am simțit nevoia să mă reculeg așa că am luat primul microbus spre Techirghiol și m-am oprit la Mănăstirea ,,Sfânta Maria de la mare”.
Am asistat la programul religios, unde încă mai slujea părintele Arsenie Papacioc, un mare duhovnic al României. Cu acest prilej am vizitat punctul muzeal, unde ghid mi-a fost maica Antonia, despre care am aflat că era reșițeancă ca și mine, am găsit multe cunoștințe comune dar și alte maici din oraș cu mine. ,,Ce mică e lumea!” – m-am bucurat în gând. În parcul frumos amenajat era o statuie deasupra unui izvor ce îl reprezenta pe Sfântul Pantelimon, unde în fiecare an se oficia, la sărbătoarea lui, Sfânta Liturghie. Cum un loc care te încântă te recheamă de fiecare dată, am mai trecut pe acolo cu multă plăcere.
La o Vecernie seara l-am întâlnit pe ÎPS Serafim, mitropolitul orthodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Deloc copleșit de atâtea titulaturi asista ca toată lumea, îmbrăcat modest, la programul de cult. Puțini l-au recunoscut, dar așa a și dorit de fapt, să fie unul simplu, pierdut în mulțime. L-am salutat respectuos și nu l-am deranjat, cerând doar o binecuvântare. Când m-am uitat azi în calendar mi-am adus aminte.
Ce frumos că mai avem pe cineva care se roagă pentru noi. Pentru cine nu știe Sfântul Pantelimon este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos. Sărbătorit pe 27 iulie, acest sfânt este adesea numit „doctor fără de arginți”, pentru că el n-a umblat după bani sau averi și s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui. Nu cerea de la nimeni să-i plătească pentru binefacerile făcute. Ca el sunt încă mulți practicanți ai acestei frumoase bresle care nu caută să iasă în evidență dar ale căror acte nu rămân chiar neștiute.
Citește și: Ediție bilingvă a Noului Testament la Vatoped