Panourile fotovoltaice și ajutorul de la stat
Panourile fotovoltaice și ajutorul de la stat. Pentru persoanele fizice, statul acordă finanţarea în procent de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 20.000 lei.
Dosarul și autorizațiile se depun la Agenția Fondului de Mediu, și nu la Agenția pentru Protecția Mediului.
Multe persoane confundă Agenția de Mediu cu Administrația Fondului de Mediu. Pentru a beneficia de fonduri de la stat, oamenii trebuie să se adreseze societăților care lucrează cu Administrația Fondului de Mediu.
De teama facturilor uriașe la energie electrică și gaze naturale, tot mai mulți români apelează la soluții alternative. Una dintre ele, și cea mai populară în acest moment, este cea a panourilor fotovoltaice.
Numeroase persoane juridice, persoane fizice sau asociații de proprietari vor să își acopere cheltuielile cu energia electrică cu ajutorul panourilor fotovoltaice achiziționate cu sprijin de la stat prin Administrația Fondului de Mediu. Sunt, însă, și destule persoane sau societăți comerciale care evită birocrația de la stat și fac investițiile din propriile surse.
Condițiile pentru a beneficia de bani de la stat
Documente necesare înscrierii sunt: cererea de finanţare actul de identitate al solicitantului, extras de carte funciară din care să rezulte dreptul de proprietate asupra imobilului construcţie pe care se va implementa proiectul, precum și certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, emis pe numele solicitantului, de către organul teritorial de specialitate.
„Beneficiarul finanțării achită instalatorului contribuția proprie (ex. de calcul – în situația unei investiții cu valoarea totală de 22.230 lei, finanțarea acordată este de 20.000 lei pentru o putere instalată de cel puțin 3kWp, iar contribuția proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei. Toate formalitățile persoanelor fizice în legătură cu programul se realizează prin intermediul instalatorilor validați”, anunță pe propriul site, Agenția Fondului de Mediu.
Citește și: Cea mai mare finanțare din fonduri europene accesată de Transelectrica
Toate formalitățile persoanelor fizice în legătură cu programul se realizează prin intermediul instalatorilor validați de Agenția Fondului de Mediu.
Implementarea proiectului se realizează în termen de opt luni de la semnarea contractului de finanţare nerambursabilă, termen în care beneficiarul final depune la instalatorul validat certificatul de racordare şi încheie cu acesta toate formalităţile privind recepţia sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii şi plata contribuţiei proprii.
Nerespectarea acestui termen conduce la neplata sumelor din partea Agenției Fondului de Mediu.