Pandemia amână startul în handbalul românesc!
Situația generală provocată de pandemia de coronavirus afectează în continuare și handbalul românesc. De aproape o lună echipele s-au reunit și se pregătesc în aer liber, în așteptarea momentului în care vor putea intra în sală.
În mod normal, în luna august ar trebui să se joace atât Liga Florilor MOL, Liga Zimbrilor, cât și meciurile Final Four-ul Cupei României FAN Courier, însă există semnale că startul acestor competiții va fi amânat.
Nici echipa de handbal a CSM Reșița nu face excepție de la regulă. „Ne antrenăm conform regulilor din protocolul medical, câte zece sportivi în sală, cu câte șapte metri pătrați alocați pentru fiecare om. Partidele amicale le-am anulat pentru că nu se pot juca în condițiile actuale. Există un protocol medical între Federație, Ministerul Sănătății și Ministerul Tineretului și Sportului, pe care noi îl respectăm, chiar dacă asta ne poate afecta pregătire. După ultimele propuneri de la Adunarea Generală a Federației Române de Handbal, care s-a ținut vineri, toată lumea a fost de acord, să se reia campionatul la șapte zile din momentul în care ne putem antrena normal în sală, cu efectivul complet de jucători” a spus Cristian Pătru, președintele secției de handbal a CSM Reșița.
Startul inițial de campionat era planificat pe data de 19 august, iar starea de alertă din România se ridică pe data de 15 august. „Acest lucru a fost la baza deciziei de a se da startul campionatului după șapte zile de pregătire în efectiv complet. După ridicarea stării de alertă și neapărat relaxarea condițiilor, echipele se vor pregăti o săptămână, după care va începe campionatul. Vorbim de o amânare, sper eu, de cel mult o săptămână față de planificarea inițială. Domnul președinte Alexandru Dedu va avea o întâlnire zilele acestea, la Ministerul Sportului și o să ne comunice ce putem face în continuare” a mai spus Cristian Pătru.
Elevii lui Bojan Butulija sunt în formulă completă și urmăresc cu interese ceea ce se va întâmpla la finalul stării de alertă. „Noi suntem în formulă completă acum încă din data de 23 iulie, însă toate echipele avem un asterix la acest capitol. Toate aplicațiile on-line pentru cetățenii non-UE sunt momentan închise și echipele care au jucători trebuie să aștepte deschiderea procedurilor. Este vorba de viza pentru dreptul la muncă a sportivilor, nu pentru cea de ședere. Vorbim despre faptul că sportivii din Serbia și Georgia pot sta 90 de zile cu pașapoartele biometrice și o trebuie să vedem cum evoluează procedura în continuare”, a mai spus Cristian Pătru cel care gestionează în prezent o situație mai atipică din handbalul reșițean.
FLORIN ȘTIUBE