„O vizită constructivă în Caraș-Severin, ca o concluzie generală, ’’ a spus în deschiderea conferinței de presă, Alina Gorghiu, ministrul Justiției aflată în județ la invitația președintelui Marcel Vela!
„O vizită constructivă în Caraș-Severin, ca o concluzie generală,’’ a spus în deschiderea conferinței de presă, Alina Gorghiu, ministrul Justiției. La invitația vicepreședintelui Senatului României, Marcel Vela și președinte al liberalilor cărășeni, Alina Gorghiu a venit în Banatul de Munte, marți 11 iulie.
Cu acest prilej, ministrul liberal s-a întâlnit cu magistrații din județ, pentru a evalua cu precizie situația acestora, pentru a-i putea sprijini, apoi a avut întâlniri cu Liga Aleșilori Locali și Organizația de Femei PNL Caraș-Severin. Punctual, alături de camaradul său politic, Marcel Vela, Alina Gorghiu a notat principalele teme ce vor fi în agenda sa de lucru atât ca ministru, dar și ca om politic.
Ministrul Alina Gorghiu a vorbit și despre obiectivele sale ca ministru al Justiției: „Întotdeauna reformele structurale se pot realiza în timp. Cu mine timpul este foarte neprietenos. Suntem aproape de un an electoral până la jumătatea anului 2023. Anul viitor va fi unul cu patru tipuri de alegeri și dacă am un regret este acela că nu am reușit în coaliție să ne înțelegem să comasăm alegerile.
Opinia mea a fost, este și va rămâne că va fi un an în care vom avea toți de pierdut ca societate însirându-ne așa din trei în trei luni cu câte un rând de alegeri. Va fi blocată administrația centrală și județeană. Termini cu niște alegeri, intri imediat în altele, cu campanie electorală pentru altele și cred că nu este de bun augur.
Eu sunt o voce, restul decid. Este un lucru în care poate într-un moment mai calm îl vor reanaliza și vor decide ca alegerile să fie comasate.
Îmi doresc ca ministru să fac ca Justiția să pară un serviciu public mai prietenos. Justițiabilul se raportează astăzi la Justiție nu la ca la un serviciu public eficient. De multe ori ne reproșează sistemului justițiar termenele lungi, soluțiile… unele lucruri pot fi adevărate, altele nu. Important este să ții cont atunci când ești ministru și de opinia pe care o au cetățenii, nu doar cei din sistem.
De multe ori analizele s-au făcut exclusiv de ce crede sitemul, pe ce cred magistrații, ce crede procurorul, ce crede judecătorul despre justiție. S-a vorbit despre pensii, despre salarizare. S-a vorbit mai puțin despre cum vede cetățeanul de pe stradă, serviciul public numit Justiție. Dacă reușim să aducem cetățeanul mai aproape de acest serviciu și să aibă mai multă încredere în el, eu aș fi extrem de fericită ca om care ocupă efemer acest portofoliu.
În alt ordine de idei, educația juridică este un proiect în care eu cred cu toată ființa mea. Dacă nu vom realiza acum că este nevoie să pregătim generația aflată acum în liceu cu provocările unei societăți care fi din ce în ce mai complicat de gestionat, atunci ratăm aceea generație. Nu vreau să fiu martor al unui eșec, tocmai de aceea doresc să particip activ la pregătirea lor juridică.
Este și un al treilea lucru pe care vreau să-l precizez… întotdeauna miniștrii vorbesc despre investiții în resursa umană în sistemul judiciar. Cred că este foarte-foarte important acest lucru, dar aș adăuga în acest mandat o nouă dimensiune și anume investiția în infrastructură. Românii nu au nevoie doar de autostrăzi, doar de spitale, doar de școli, au nevoie atunci când se duc la o Judecătorie să nu cadă tavanul pe ei.
Magistrații au nevoie când se duc în Parchet să aibă o centrală, un aer condiționat, să-și desfășoare activitatea așa cum trebuie. Să știe atunci când se duc în Penitenciar, că au o mașină care transportă deținuții în condiții de securitate de la penitenciar la instanță. Mă voi concentra pe aceste investiții. Ministerul are resurse proprii, are fonduri de la Banca Mondială, fonduri europene de la PNRR pentru a investi în infrastructura din justiție, inclusiv la virtualizarea actului de justiție, o ambiție pe care România o va realiza. Este important pentru fiecare dintre noi să vedem Justiția virtualizată. Cred că anul 2026 este termenul din PNRR prevăzut pentru proiectul legat de virtualizare. Va fi foarte-foarte bine pentru fiecare… pentru părți, pentru magistrați să putem duce la bun sfârșit acest proiect național.”
Președintele PNL filiala Caraș-Severin, senatorul Marcel Vela a apreciat în mod deosebit ședinta de lucru a ministrului Justiției în Banatul de Munte: „Vizita ministrului Justiției în județul Caraș-Severin o consider foarte utilă pentru că știu ce agendă încărcată are un ministru. Vorbim de un minister complex și complicat și doamna ministru și-a găsit răgazul în primul rând să vină să discute cu magistrații din Caraș-Severin, lucru care-l face în toate județele din țară.
Un ministru nu are activitatea doar într-un birou confortabil cu aer condiționat, ci merge să discute cu oamenii din echipa ministerului, să știe ce gestionează, să vadă exact ce management aplică și din acest punct de vedere, doamna ministru Alina Gorghiu trebuie apreciată nu doar de mine ca cetățean și senator, ci de magistrați în primul rând ca un ministru activ care este alături de ei și vrea să facă ceva pentru justiția din România.
Este absolut lăudabil și o felicit pe doamna ministru din acest punct de vedere. În altă ordine de idei, doamna ministru promovează foarte mult egalitatea de gen și a fost alături de femeile liberale din Caraș-Severin alături de doamna președinte Mihaela Drăgilă și de colegele din conducerea OFL. Eu, ca președinte de filială le-am garantat că în anul 2024 pe listele din Caraș-Severin pe consilii locale, candidați la primării sau Consiliu Județean, sau Parlament sau orice dorință au doamnele din județ, au toată susținerea și deschiderea mea.”
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok