,,Joaca cu focul” înseamnă a trata cu ușurință o problemă gravă sau un lucru primejdios fiind o străveche expresie a limbii române.
De altfel, în copilărie suntem fascinați de o anumită joacă cu focul fără a fi conștienți de gravitatea faptei.
În mitologie focul este un element primordial al creației. În creștinism este legat de puterea Duhului Sfânt. Pentru că ne aflăm la sărbătoarea Sfântului Dimitrie – Izvorâtorul de Mir, ne aducem aminte de un obicei al focului păstrat în diverse zone ale României.
,,Focul lui Sumedru”, despre el fiind vorba în această perioadă a anului este o tradiție străveche, din perioada precreștină, adaptată creștinismului ortodox.
Obiceiul s-a păstrat până astăzi în diverse zone. Etnologii spun că dincolo de ritualul de purificare prin foc, specific trecerii de la un anotimp la altul, obiceiul are la bază nevoia firească de igienizare a livezilor și a localităților rurale cu specific submontan, pentru că se ard crengile și alte vegetale după strângerea recoltei și pentru a se pregăti terenurile de iernat.
Tradiția marchează, astfel, în mod firesc, începutul anului pastoral, fiind fixată în calendarul ortodox înainte de noaptea care precedă sărbătoarea Sfântului Dumitru.
După ce a fost aproape uitată în ultimii ani, sărbătoarea este reînviată în mai multe localități din zone diferite ale țării. Focul simbolizează purificarea și pregătirea pentru trecerea într-o nouă ordine. În multe culturi ale lumii, sezonul rece este asociat și cu spiritele care ies în lume – astfel încât, nu întâmplător, există elemente comune ale sărbătorii de Sfântul Andrei dar și cu obiceiurile de Sfântul Dumitru, precum Focul lui Sumedru.
Sumedru sau Sîmedru/Sînmedru este, din punct de vedere lingvistic, prescurtarea numelui Sfântul Dumitru (Dimitrie) brevilocvență specifică limbajului popular.
Focul lui Sumedru este o sărbătoare a întregii comunități, în satele tradiționale românești. Se face în noaptea de 25 spre 26 octombrie, înaintea sărbătorii Sfântului Dimitrie – cel care desfrunzește codrul şi usucă plantele.
Credințele populare spun că în ziua Sfântul Dumitru, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colții.
Tradiția focului de Sumedru coincide și cu un obicei pastoral – ziua când se desfac stânile, pentru că oile sunt coborâte de la munte pentru iernat, Sfântul Dumitru fiind și protectorul păstorilor.
Focul ritualic alungă spiritele rele și restabilește ordinea noului anotimp. Un echilibru spiritual este benefic fiecăruia dintre noi.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok