Noi schimbări la legislația actelor civile
Noi schimbări la legislația actelor civile. Cererile privind actele civile vor putea fi depuse la oricare serviciu de evidență a persoanelor sau primărie, a decis Guvernul. Măsurile propuse în proiectul de OG vizează, în primul rând, crearea cadrului legal necesar operaționalizării proiectului SIIEASC. Proiect care va avea “impact asupra soluționării cu celeritate a cererilor cetățenilor români și străini, ale căror acte și fapte de stare civilă sunt înregistrate în România”.
Apoi, viitoarea ordonanță stabilește că cetățenii vor putea depune cererile în materie de stare civilă la oricare serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor sau primărie. În text e subliniat faptul că acest lucru va fi posibil „de la data asigurării, la nivel naţional, a infrastructurii informatice necesare”.
Astfel, fie că vorbim despre cererile de înscriere a modificărilor intervenite în statutul civil sau cu privire la nume ori ca urmare a rectificării actelor de stare civilă, produse în străinătate; precum și cu privire la regimul matrimonial ales în fața autorităților/ instituțiilor străine ori cererile de reconstituire sau de întocmire ulterioară a unui act de stare civilă. Depunerea lor se va face la oricare serviciu de evidență a persoanelor sau primărie din țară.
În plus, pentru a facilita obținerea documentelor de stare civilă și reducerea timpului necesar pentru asta, autoritățile vor să stabilească competența de soluționare a cererilor în materie de stare civilă pentru serviciul public de evidență a persoanelor sau primăria la care se va depune cererea.
Citește și : Brățări electronice de supraveghere de la 1 octombrie
Prin proiect se stabilește un termen pentru întocmirea actului de naştere în situația declarării tardive a copilului, dar nu mai târziu de un an de la naştere. Mai exact, în aceste cazuri… întocmirea actului de naştere se va face la cererea scrisă a declarantului, în termen de până la 30 de zile de la data solicitării.
Nu mai departe de luna mai, legislația privind actele civile a suferit o serie de schimbări importante. Regulile stabilite atunci vizând, printre altele, limitarea numărului de prenume pe care le poate avea un copil în acte. Eliminarea obligației de a prezenta copii legalizate la solicitarea schimbării numelui sau introducerea de noi cazuri de schimbare a numelui sau prenumelui persoanelor fizice pe cale administrativă.