Noi condiții de călătorie în Spațiul Schengen începând din 31 martie
Noi condiții de călătorie în Spațiul Schengen începând din 31 martie. În 31 martie, România intră în spațiul Schengen, respectiv în zona ce permite circulația cetățenilor fără controale la frontiere, dar doar cu granițele aeriene și maritime. Astfel, în cazul călătoriilor cu avionul, mijloc de transport utilizat de foarte mulți dintre români, către țări din spațiul Schengen, de principiu, polițiștii de frontieră nu vor mai verifica documentele de călătorie. Noile reguli sunt valabile și pentru călătoriile cu vaporul.
De la sfârșitul lunii martie, România va intra în spațiul Schengen, ceea ce înseamnă eliminarea controalelor de frontieră.
Totuși, de la 31 martie se suspendă controalele pentru români doar în cazul frontierelor aeriene și maritime.
Așadar, în ceea ce privește trecerea granițelor terestre nu apare nicio schimbare de la sfârșitul acestei luni. În schimb, după cum spuneam, apar noi reguli în ceea ce privește trecerea frontierelor aeriene sau maritime.
Astfel, luând în discuție călătoria cu avionul, foarte des folosit de români pentru deplasarea în state ale spațiului Schengen, pasagerii din țara noastră nu vor mai fi supuși controalelor de frontieră.
Mai exact, după ce fac controlul de securitate, cei care călătoresc către alte state Schengen nu se vor mai opri la ghișeele Poliției de frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie, ci vor merge direct la îmbarcare.
Totuși, polițiștii de frontieră nu vor dispărea din aeroporturi, ei urmând să facă controale aleatorii și inopinate pentru verificarea identității călătorilor.
Chiar dacă nu vor mai fi verificați la fiecare drum, cei ce călătoresc cu avionul sau cu vaporul către alte țări din spațiul Schengen vor trebui să aibă un document valid în baza căruia să călătorească și, dacă sunt însoțiți de minori, și documentele necesare, în funcție de situație, pentru aceștia, în eventualitatea unui control aleatoriu.
Citește și: Cetățenii Uniunii Europene pot folosi telefonul pentru a se legitima
Apropo de călătoriile minorilor, regulile de trecere a granițelor pentru cei ce nu au încă 18 ani au fost modificate recent. Mai exact, tinerii ce au împlinit vârsta de 16 ani şi care au domiciliul sau reşedinţa stabilită în ţara de destinaţie pot călători de-acum neînsoțiți și fără să mai aibă nevoie de acordul părinților.
Practic, acum pot călători în străinătate neînsoţiţi, după schimbările apărute recent:
-
cetăţenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani, cu acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali;
-
cetăţenii români minori care au împlinit vârsta de 16 ani şi care au domiciliul sau reşedinţa stabilită în ţara de destinaţie, fără acordul părinţilor ori al reprezentanţilor legali.
În același timp s-a stabilit și că “în vederea constatării îndeplinirii de către cetățenii români minori a condițiilor de ieșire din România către state Schengen, pe cale aeriană sau maritimă, organele poliției de frontieră pot efectua verificări nesistematice în porturi, aeroporturi, aerodromuri și heliporturi”.
Potrivit Legii 248/2005, minorii în vârstă de până la 16 trebuie să fie însoțiți în călătoriile internaționale, iar dacă nu sunt însoțiți de ambii părinți, trebuie să existe o împuternicire din partea părintelui care nu este prezent (sau o dovadă că acesta a decedat/ că părintele care-l însoțește exercită singur autoritatea părintească etc.) ori acordul ambilor părinți, în cazul în care este însoțit de o altă persoană decât un părinte.