Mesajul deputatului Jaro Norbert Marșalic cu ocazia Zilei Internaționale a Limbii Materne – 21 februarie
Ziua Internațională a Limbii Materne este o sărbătoare ținută anual la 21 februarie în întreaga lume, cu scopul de a promova diversitatea lingvistică și culturală, precum și multilingvismul.
Deputatul PNL filiala Caraș-Severin, Jaro Norbert Marșalic este la rândul lui un cărășean care are la origini două etnii respectabile în Banatul de Munte.
„Eu consider limbă maternă germana, deși acasă vorbeam română, cu mama de naționalitate germană și tatăl slovac. La noi în casă se vorbeau mai multe limbi. Cu rudele ei mama vorbea germană. În perioada interbelică și chiar mai târziu pe străzile din Reșița Montană aproape toți copiii vorbeau trei limbi – română, germană, și maghiară. Alții chiar mai multe, unii și limba sârbă, cehă, slovacă sau croata, depinde cum erau familiile mixte”, spune deputatul de Caraș Severin, Jaro Norbert Marșalic.
Pe această cale doresc să le urez tuturor celor care aniversează astăzi Ziua internațională a limbii materne, un sincer La Mulți Ani!, mai transmite Jaro Norbert Marșalic.
Citește și: Deputatul Jaro Marșalic: „La Mulți Ani, Minorităților Naționale din România!”
Ziua Internațională a Limbii Materne se sărbătorește în fiecare an din februarie 2000 pentru a promova diversitatea cultural-lingvistică și multilingvismul. Data semnifică ziua din 1952 în care studenții care demonstrau pentru recunoașterea limbii lor materne, bangali, ca limbă națională a Pakistanului, au fost uciși de poliție la Dhaka, astăzi devenită capitala Bangladesh-ului.
Ziua Internațională a Limbii Materne a fost proclamată de Conferința Generală a UNESCO în noiembrie 1999 (30C/62). La 16 mai 2009, Adunarea Generală a ONU a făcut apel prin rezoluția A/RES/61/266 „să promoveze conservarea și protecția tuturor limbilor utilizate de popoarele lumii”. Prin aceeași rezoluție, Adunarea Generală a proclamat anul 2008 ca Anul Internațional al Limbilor, pentru a promova unitatea în diversitate și înțelegerea internațională prin multilingvism și multiculturalism.
Limba maternă este cel mai puternic instrument de conservare și dezvoltare a patrimoniului tangibil și intangibil. ONU consideră că toate acțiunile ce promovează diseminarea limbilor materne servesc nu doar scopul încurajării diversității lingvistice și educației multilingve, ci ajută și la dezvoltarea conștiinței tradițiilor lingvistice și culturale în întreaga lume și la inspirarea solidarității bazată pe înțelegere, toleranță și dialog.
Limba, și în special limba maternă, este o parte importantă a culturii fiecăruia și este, cu siguranță, mult mai mult decât un simplu mod de a comunica.
În Banat este pentru mulți chiar greu să spună care este limba lor maternă .. Așa multe limbi și dialecte se vorbeau odinioară în Reșița…
sursa text: wikipedia