Medicul Jaro Marșalic: „Serviciile medicale acordate de spitale trebuie să fie de calitate, preventive, curative, de recuperare și paliative!”
A fost publicată OUG pentru modificarea și completarea Leg. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății; astfel se modifică și se completează Art.163, alineatul (4),care va avea următorul cuprins:
„(4) serviciile medicale acordate de spitale pot fi preventive, curative, de recuperare și/sau paliative.
Astfel se reglementează în sfârșit o mare problemă a spitalelor, care erau nevoite sa prelungească șederea pacienților cu afecțiuni trenante, fără a fi contractat astfel de tratamente , nefiind posibilități de tratament în alte părți.”
Actul normativ are la bază necesitatea implementării programului de îngrijiri paliative în unităţi sanitare cu paturi, la domiciliu şi în ambulatoriu pentru pacienţii cu afecţiuni oncologice. El reprezintă rezultatul proiectului „Creşterea capacităţii instituţionale pentru dezvoltarea naţională coordonată a îngrijirilor paliative şi îngrijirilor la domiciliu”, ce vine în sprijinul pacienţilor cu afecţiuni atât oncologice, cât şi nononcologice, reprezentând îngrijiri necesare care se acordă în stadii terminale de boală cu scopul de a ameliora calitatea vieţii pacientului.
Luând în considerare faptul că, în Legea nr. 293/2022 pentru prevenirea şi combaterea cancerului, cu modificările şi completările ulterioare, este prevăzut Obiectivul general – Îngrijiri paliative, al cărui termen de implementare este anul 2024, se impune ca toate serviciile paliative care sunt parte a Programului naţional de îngrijiri paliative să fie implementate în trimestrul IV al anului 2024. Până la această dată sunt necesare elaborarea actelor normative subsecvente, precum şi implementarea acestor modificări în aplicaţiile informatice utilizate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, casele de asigurări de sănătate şi furnizorii de astfel de servicii.
Ţinând cont de importanţa acordării serviciilor de radioterapie pe tip de afecţiune oncologică şi localizare tumorală, este necesară implementarea în cadrul Planului de prevenire şi combatere a cancerului în România a unui obiectiv distinct destinat tratamentului specific prin radioterapie pentru toţi bolnavii oncologici care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a beneficia de serviciile de radioterapie, indiferent de tipul de tumoră malignă.
Medicul Jaro Marșalic: „Serviciile medicale acordate de spitale trebuie să fie de calitate, preventive, curative, de recuperare și paliative!”
Totodată, se impune necesitatea unei abordări unitare în acordarea serviciilor de radioterapie pacienţilor eligibili, corelat cu necesitatea raportării, validării şi decontării acestor servicii din bugetul alocat Planului de prevenire şi combatere a cancerului în România, parte componentă a bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, fapt ce va permite o utilizare eficientă şi transparentă fondurilor cu această destinaţie.
Având în vedere faptul că există zone în care unităţile sanitare nu au în structură compartimente dedicate îngrijirii populaţiei de vârstă pediatrică, precum şi faptul că este necesară a se asigura tranziţia optimă de la copil la tânăr, cu 3 ani înainte şi după vârsta majoratului, cumpărați vitamine și suplimente. Este necesară instituirea unor măsuri pentru ca tinerii şi copiii, cu vârsta cuprinsă între 15 şi 21 de ani, să poată beneficia de servicii medicale acordate atât în spitalele de adulţi, cât şi în cele de copii.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok