Marcel Vela, senatorul PNL filiala Caraș-Severin: „România, ca stat membru al NATO, a susținut constant și ferm politica de extindere a NATO. Susținem aderarea Suediei și a Finlandei la NATO”

Marcel Vela, senatorul PNL filiala Caraș-Severin: „România, ca stat membru al NATO, a susținut constant și ferm politica de extindere a NATO. Susținem aderarea Suediei și a Finlandei la NATO”
Marcel Vela, senatorul PNL filiala Caraș-Severin, a prezentat astăzi, 14 iunie 2022 în plenul Comisiei pentru politică externă a Senatului României, declarația de susținere de către Partidului Național Liberal și Grupul senatorilor PNL pentru aderarea Suediei și a Finlandei la NATO. La dezbatere au participat și ambasadorii celor două state în România, Excelențele Sale, doamnele ambasador Therese Hyden și Marjut Akola, cât și a delegaților Ministerului Afacerilor Externe.

„Astăzi, în plenul Comisiei pentru politică externă a Senatului României am prezentat susținerea Partidului Național Liberal și a Grupului senatorilor PNL pentru aderarea Suediei și a Finlandei la NATO.

Cu unanimitate de voturi, indiferent de partidul din care facem parte, toți membri comisiei am votat in unanimitate următoarea Declarație, care va fi transmisă către toate ambasadele de la București ale țărilor membre NATO.

“Declarația Comisiei pentru politică externă a Senatului României față de accederea Regatului Suediei și a Republicii Finlanda în NATO. România, ca stat membru al NATO, a susținut constant și ferm politica de extindere a NATO.

Politica ,,Ușilor Deschise” reprezintă un succes al NATO, manifestat din primii ani de la fondarea Organizației, inclusiv prin impactul strategic al extinderii zonei de securitate și valori comune în zona euroatlantică.

De-a lungul istoriei sale, Alianța Nord-Atlantică a demonstrat capacitatea sa remarcabilă de a se adapta la evoluțiile mediului de securitate. În timpul și după sfârșitul Războiului Rece, extinderile sale succesive atestă relevanța și soliditatea garanțiilor de securitate oferite prin prevederile Tratatului Atlanticului de Nord.

Dobândirea calității de stat membru NATO reprezintă o decizie suverană a statelor care împărtășesc valorile și principiile care au stat la baza înființării acestei organizații și îndeplinesc criteriile și exigențele acestui statut. În același timp, aderarea la NATO este expresia exercitării, de către statele care îndeplinesc condițiile de aderare, a dreptului de a-și apăra interesele strategice, de a-și îndeplini obiectivele de politică externă și de securitate, în susținerea integrității teritoriale și a protecției propriilor cetățeni.

Senatorul Marcel VelaDepunerea de către Regatul Suediei și Republica Finlanda, la 18 mai 2022, a cererilor de aderare, reprezintă un moment istoric, atât pentru aceste state, cât și pentru Alianța Nord-Atlantică fiind, totodată, o confirmare suplimentară a relevanței politicii aliate de extindere.

Contribuția acestor state la consolidarea securității Alianței are o semnificație specială în condițiile evoluțiilor critice din imediata vecinătate a granițelor NATO și UE.
România are convingerea că aderarea acestor state va contribui la întărirea securității Alianței în ansamblul său, printr-o postură de descurajare și de apărare mai eficientă, inclusiv a Flancului Estic, din sudul acestuia, la Marea Neagră, până în nordul său.

Citește și: Întrevederea senatorului Ion-Marcel Vela cu delegația Grupului parlamentar de prietenie cu România din Parlamentul Republicii Lituania

De-a lungul celor aproape trei decenii de cooperare dintre Suedia, Finlanda și NATO, sub egida Parteneriatului pentru Pace, și ca Parteneri cu Oportunități Sporite, prin prezența celor două state în misiunile și exercițiile Alianței Nord-Atlantice, consolidarea dialogului politic și interacțiunea practică au evoluat semnificativ. Cele două state au demonstrat constant profesionalism în îndeplinirea criteriilor de interoperabilitate specifice calității de stat membru NATO.

Senatorul Marcel Vela

În acest context, consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe Flancul Estic reprezintă o dimensiune care va beneficia din plin de contribuția cu forțe și capabilități relevante pe care aceste state le dețin. Beneficiile concrete ale accederii Finlandei și Suediei se vor reflecta la nivelul întregului Flanc Estic și a Alianței în ansamblu, consolidând, astfel, credibilitatea și viabilitatea angajamentului aliat în asigurarea securității și apărării statelor membre.

Parlamentul României/Comisia pentru politică externă a Senatului salută angajamentul asumat de autoritățile politice din Suedia și Finlanda privind participarea la asigurarea apărării colective și susține ferm obiectivul celor două țări de a deveni membri ai NATO.
Expresie a sprijinului constant acordat politicii de extindere a NATO, Comisia pentru politică externă a Senatului României reafirmă dreptul suveran al statelor de a-și alege liber modul de îndeplinire a obiectivelor de securitate națională și sprijină finalizarea cât mai rapidă a procedurilor de ratificare a accederii Regatului Suediei și a Republicii Finlanda în NATO.” 
Mult succes, Suedia!
Mult succes, Finlanda!
Felicitări, NATO!

sursa articol și foto: Ion Marcel Vela

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: