Mamele vor primi ajutorul de 2000 lei până în 2027
Mamele vor primi ajutorul de 2000 lei până în 2027. Prin OUG 34/2024, ce se aplică din 12 aprilie, sunt stabilite, așa cum scrie la primul articol, “măsuri de sprijin pentru categoriile de cupluri mamă – nou-născut defavorizate”. Măsurile constau, potrivit documentului, în:
-
acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi;
-
măsuri auxiliare.
Valoarea ajutorului, adică a tichetului social pe suport electronic, este de 2.000 de lei, bani plătiți într-o tranșă unică pentru fiecare nou-născut și care sunt meniți achiziționării de produse de îngrijire a nou-născutului.
Potrivit noului act normativ, persoanele care pot beneficia de acest ajutor financiar sunt:
-
mamele cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la oricare din componentele venitului minim de incluziune;
-
mamele cu dizabilităţi;
-
mamele aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate sau aflate în alte situații de risc, stabilite prin ancheta socială întocmită de autorităţile publice cu atribuţii în domeniul asistenţei sociale la solicitarea persoanei sau sesizarea unui terţ;
-
mamele care nu deţin acte de identitate;
-
mamele minore;
-
mamele ce nu au cetățenie română și care provin din zone de conflict.
În toate cazurile, mamele vor beneficia de ajutorul financiar doar pentru copiii născuți după 12 aprilie 2024 (data intrării în vigoare a OUG 34/2024) și dacă nu se depășește termenul de trei luni de la naşterea copilului. De fapt, asta e și definiția stabilită prin ordonanță pentru nou-născut: copilul cu vârsta de până la trei luni. Vârsta maximă de trei luni a noului-născut se verifică la momentul identificării cuplului mamă – nou-născut de către autorităţile administraţiei publice locale.
Citește și: Grijă și respect pentru mamele și familiile din România
Mamele vor putea cumpăra cu banii primiți produse specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii nou-născutului, respectiv: scutece, produse pentru toaleta nou-născutului, articole de vestimentaţie pentru nou-născut, articole sanitare şi medicale pentru cuplul mamă – nou-născut.
Măsura de sprijin se aplică timp de patru ani, respectiv implementarea acesteia se derulează în perioada 2024 – 2027. Totodată, bugetul măsurii de sprijin pentru acordarea de tichete sociale pe suport electronic pentru nou-născuți este stabilit la echivalentul în lei al sumei de 24.000.000 de euro.
Cea de-a doua componentă a sprijinului pentru mame include măsurile auxiliare. Acestea reprezintă activităţile care au scopul de a reduce deprivarea materială, care pot include și nu se rezumă la indicații de îngrijire a nou-născutului, consiliere în alăptare, educație sanitară, educație de prim-ajutor pentru nou-născuți, educație cu privire la asigurarea igienei corporale și a locuinței, facilitarea accesului la servicii medicale, orientarea către servicii sociale, recomandări nutriționale pentru bebeluși necesare pentru diversificarea alimentației.