Mai multe cupluri vor putea cere 15.000 de lei pentru proceduri de fertilizare. Regulile acordării de vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru proceduri de fertilizare urmează să se modifice, potrivit unui proiect de hotărâre pus vineri în dezbatere publică de către Ministerul Familiei, astfel încât și cuplurile formate dintr-un cetățean străin și unul român să poată beneficia de bani, nu doar cuplurile formate din cetățeni români, ca acum.
Pe lângă această măsură, propusă și-n vară, prin proiectul recent se dorește și dublarea numărului maxim de beneficiari ai programului pentru creșterea natalității.
Proiectul de față vizează modificarea HG 1.103/2022 pentru aprobarea Programului social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității.
De fapt, proiectul de hotărâre va modifica o condiție de eligibilitate și va extinde, practic, lista celor ce vor putea cere bani de la stat pentru proceduri de fertilizare.
Astfel, pentru a putea beneficia de banii de la stat, cel puțin unul dintre membrii cuplului infertil (căsătoriți sau nu) va trebui să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România.
Condiția deținerii cetățeniei române și existența domiciliului în România se va aplica și în cazul femeii singure infertile.
În prezent, HG 1.103/2022 stabilește sec că beneficiarii programului trebuie să fie cetățeni români. Așadar, această condiție va fi nuanțată, astfel încât să permită și cuplurilor formate dintr-un cetățean român și unul străin să primească bani de la stat pentru proceduri de fertilizare.
Condiția privind desfășurarea procedurilor medicale de specialitate recomandate într-o unitate sanitară sau farmaceutică de pe teritoriul României, autorizată să desfăşoare activităţi de acest tip, rămâne valabilă în continuare.
În plus, proiectul de HG extinde numărul maxim de beneficiari ai programului la 20.000, față de 10.000, cât prevede acum HG 1.103/2022. Practic, după ce măsurile cuprinse în viitoarea hotârăre se vor aplica, se va putea vorbi despre dublarea numărului maxim de beneficiari.
Programul pentru creșterea natalității vizează cuplurile și femeile infertile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 ani cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală. Afecțiunea trebuie constatată de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical.
Sprijinul acordat în cadrul programului apărut în 2022 constă într-un ajutor financiar (neimpozabil) în valoare de 15.000 de lei. Beneficiul social se acordă sub formă de două vouchere, ambele pe suport de hârtie, înmânate în același timp, unul cu suma de 5.000 lei, aferent tratamentului medicamentos, și unul în valoare de 10.000 lei, utilizabil pentru procedurile medicale specifice.
O altă schimbare apărută anul acesta în legătură cu programul pentru creșterea natalității, de data asta, printr-un ordin, vizează introducerea posibilității de transmitere online a actelor necesare și printr-o platformă digitală dedicată, nu doar prin e-mail, așa cum era înainte.