Locuri de vis în Banatul Montan: Cascadele Beușnița și Lacul Ochiul Bei
Locuri de vis în Banatul Montan: Cascadele Beușnița și Lacul Ochiul Bei.
Locuri de vis în Banatul Montan: Cascadele Beusnita și Lacul Ochiul Bei. Pentru cei care nu doresc să meargă la munte și la zăpadă, am zis să vă oferim o alternativă plăcută!
Cum ajungi la Cascadele Beușnița si la lacul Ochiul Beiului?
Rutele sunt:
A. Oravița – Răcășdia – intersecție Sasca Montană – Ciuchici – Macoviște – intersecție Potoc – Potoc – Podul Bei – Cabana silvică Valea Beiului, cu loc de parcare şi păstrăvărie în apropiere (până aici, se poate merge cu mașina, porțiunea de la Podul Bei fiind drum forestier, cu pietre și pământ, pe o lungime de 4 km, recomandată de parcurs doar cu o mașina cu garda la sol puțin mai înaltă, peste 12 cm).
B. Oravița – Ciclova Română – Ilidia – Socolari – Potoc – Podul Bei – Cabana silvică Valea Beiului.
Podul Beiului este locul unde se varsă râul Bei în Nera. Lângă Podul Bei, sunt cele 6 tunele săpate în stâncă, spre Sasca Română. Se părăseşte drumul forestier care duce mai departe prin Cheile Nerei şi, după trecerea podului, se ia spre stânga pe Valea Beiului. Marcajul este cu bandă galbenă până la Lacul Ochiul Beiului.
Traseul este unul uşor de parcurs, însă liniştea şi paleta de culori încântă ochiul turistului şi aduce atât de multă linişte şi bucurie în suflet. Tot drumul forestier este foarte frumos, copacii îşi împreunează crengile peste el, formând un tunel verde şi umbros, în timp ce râul Bei se vede pe partea dreaptă.
După 2,5 km de la pod, în dreapta drumului, se află un prim obiectiv turistic natural care încântă privirea, Cascada La Văioagă. Pentru a ajunge la cascadă (215 m), de la drum se coboară 15 m pe o cărare destul de abruptă, însă merită. Căderea de apă este de-a dreptul spectaculoasă, de un farmec aparte. Adunată în bazine cu margini de travertin, apa cade cu zgomot puternic de la 6 m înălţime.
Revenind la drum, se continuă traseul şi, după încă 1,5 km de mers, se ajunge la Cabana silvică Valea Beiului, cu loc de parcare şi păstrăvărie în apropiere.
De aici şi până la Lacul Ochiul Beiului, cei aproape 2 km se fac în maxim 45 minute. Se ocoleste păstrăvăria, pe drumul ce urcă pe langă poartă, în stângă, și se continuă pe drumul forestier!
Citește și: Un loc pe care trebuie să-l vezi neapărat în Banatul Montan!
Lacul Ochiul Beiului este oglinda cerului şi a pădurii de brad din jur, semănând cu un ochi mare albastru-verzui. Priviţi-l câteva clipe. Numai aşa veţi atinge bolta cerească, veţi simţi mângâierea razelor soarelui şi veţi respira măreţia codrului. Oglinda lacului îşi schimbă culoarea după vreme şi în timpul zilei, de la albastru deschis până la albastru verzui – închis.
De la LAC, se urca timp de 20-30 de minute pana la prima Cascadă Beușnița, urmând poteca marcată cu cruce roșie!
Prima cascadă este una deosebită, diferită de toate celelalte pe care le-aţi văzut până în Poiana Beuşniţei, un adevărat monument al naturii. O cădere de apă spectaculoasă de 15 m, de care te poţi apropia pe podeţul care traversează foarte aproape de locul în care cade apa. Iar dacă veţi îmbrăţişa cascada, vaporii de apă ce zburdă în atmosferă vă vor răsfăţa din plin.
Să aveți o călătorie frumoasă și sperăm că vi-am fost de mare ajutor!
sursa : Banatul Montan si oravița.ro