Liberalii cărășeni, Carina Pristavu, Adrian Tănase și Ovidiu Rădoi au deschis dezbaterile pe noua lege a învățământului!
Liberalii cărășeni, Carina Pristavu, Adrian Tănase și Ovidiu Rădoi au deschis dezbaterile pe noua lege a învățământului!
Ministerul Educației este în plin proces de consultare pe marginea proiectelor legilor educației. Seria a fost deschisă prin discutarea și acceptarea propunerilor formulate de Consiliul Național al Elevilor pe tema legii învățământului preuniversitar. A fost urmată de dezbaterea propusă de Alianța „O Voce pentru Educație”.
La Reșița, PNL Caraș-Severin a ținut o conferință de presă pe tema noii legi a educației. Întâlnirea cu jurnaliștii a avut loc, vineri, 29 iulie, la sediul PNL din municipiul de pe Bârzava.
Membri comisiei de învățământ ai partidului, Carina Pristavu, inspector general al ISJ Caraș-Severin, Adrian Tănase conferențiar universitar Centrul UBB Reșița și secretarul general al PNL Caraș-Severin, Ovidiu Rădoi au prezentat prin intermediul presei noua lege aflată în dezbatere publică.
Cum este școala azi așa va arăta țara mâine!
O nouă reformă în învățământ era de strictă necessitate, dar ca orice nouă metodă declanșează opinii diferite, împărțind, din nou, societatea în două părți.Cei trei liberali au explicat necesitatea unei noi legi în sistemul de învățământ românesc, invocând argumentele necesare pentru a confirma afirmațiile lor în baza unei profunde analize făcute de fiecare dintre ei și după o consultare cu părinți, elevi și profesori.
‘’Este o lege necesară după 30 de ani în care nu s-a făcut cam nimic și bineînțeles există o rezistență la schimbare, dar din acest motiv s-a pus în dezbatere publică, iar ulterioarele modificări le vom face cunoscute,’’a declarat Carina Pristavu.
‘’Va fi un Bacalaureat de cultură generală, pentru prima dată în anul 2027, dacă vom adopta legea. La acest examen se vor prezenta elevii care vor începe școala în 2023 în cadrul învățământului liceal.
Potrivit noilor reglementări în educație, la examenul de Bacalaureat, limba română, matematica, geografia și istoria vor avea o pondere de 60% din examen.
Restul de 30% va cuprinde subiecte de bază din chimie, fizică, biologie, iar 10% vor fi subiecte din disciplinele socio-umane: sociologie, filosofie, psihologie și economie’’, a explicat, printre altele, Carina Pristavu.
Citește și: Legea educației se schimbă. Care vor fi principalele modificări
Colegii săi liberali, Adrian Tănase și Ovidiu Rădoi au demonstrat, la rândul lor, necesitatea unei reforme reale în învățământul românesc cu toate așa zisele riscuri, determinate de opoziția la nou, ce se nasc din cauza celor care pe de o parte acuză că nu s-a modificat nimic de trei decenii în sistemul de învățământ, iar când se propune reforma se opun vehement. PNL își asumă implementarea acestei legi după consultarea națională, fiind deschis către noi sugestii și completări.
Reforma în învățământul românesc pornește de la ideea unui proces didactic diferențiat!
Pentru nevoile individuale ale copilului și elevului, toate resursele umane, instituționale și materiale conlucrează pentru a oferi: proces didactic diferențiat, intervenții calitative, activități complementare, suplimentare, adaptare școlară și curriculară, mediu educațional responsabilizant. Avem șansa de a construi împreună ECHITATEA în DIVERSITATE!
Modificările la legea învăţământului preuniversitar au fost puse în dezbatere publică miercuri, 13 iulie, pentru 35 de zile. Apoi, proiectul de lege va fi trimis la Guvern și, ulterior, va ajunge în Parlament.
Consultați, mai jos, link-ul noii legi a învățământului:
Prezentare Legea Educatiei Preuniversitare