La Mulți Ani, Reșița!
În vara anului 1771, pe 3 iulie, au fost puse în funcțiune furnalele Josephus si Franziskus. S-au adunat astfel în filele istoriei 249 de ani de istorie industrială, ce au făcut cunoscută Reșița pe întreg mapamondul.
Zilele trecute, în sfânta zi de sărbătoare creștinească a sfinților Apostoli Petru și Pavel (patronii spirituali ai municipiului Reșița) însăși municipiul Reșița își serba ziua, ca entitate administrativă!
Reșița rămâne, indubitabil, capitala Banatului Montan sau ”municipiul de pe râul Bârzava”, în timp ce pentru noi, reșițenii, fii ai loculului, va fi mereu ”Reșița – orașul meu natal”. Și asta chiar dacă soarta ne va călăuzi pașii, poate prin alte locuri, departe de casă.
Reșița a fost gândită încă de la bun început, să fie o așezare industrială și s-a dezvoltat continuu începând cu 1771 și din, păcate, doar până în anul 1989. Apoi lucrurile”s-au gripat”, au urmat, vremuri cu oameni, care ori nu au putut, ori nu au știut să te prețuiască, cu adevărat, dragul meu oraș natal, Reșița!
Lucrurile s-au schimbat mult în bine, lucru evident pentru toată lumea, în special începând cu anul 2016. Poate la început, a fost mai lent, pentru că Ioan Popa și echipa lui de la primărie au fost în stadiul evaluărilor, dar acum în prezent, Reșița este un real șantier al proiectelor. Aceasta denotă faptul că fața Reșiței se va schimba cu mult în bine, asemeni unei reușite intervenții chirurgicale plastice!
În fiecare an, Reșița a îmbrăcat haine de sărbătoare, ca în povești, pe durata a mai multor zile, la sfârșitul lunii iunie și începutul lui iulie, prin deja tradiționalul program ”Zilele Reșiței”. Chiar dacă anul acesta, soarta a decis să fie altfel, din cauza coronavirusului, cu siguranță bunul Dumnezeu a vrut să fie așa și doar a amânat ”lucrarea sfântă” până în 2021, atunci când Reșița, va fi o mândră floare, datorită finalizărilor proiectelor în curs. O să avem cu siguranță, un Centru Civic Modern, apoi vor fi mai multe străzi și alei frumos ornamentate, cu parcări și locuri de joacă, mai multe și mai bune, astfel că reșițenii vor fi mai fericiți și mândri că trăiesc în capitala Banatului Montan.
Iar astăzi, de 3 iulie, Reșița s-a mai încăpățânat să nu-și piardă identitatea, să rămână Reșița industrială, atâta vreme cât firmele UCM Reșița, TMK, Reșița Reductoare și Regenerabile țin cu mândrie steagul sus, al industriei reșițene.
La Mulți Ani, Reșița Industrială, orașul meu natal!