15.7 C
Reșița
marți, mai 17, 2022

„La mulți ani în unitate, români!”

„La mulți ani în unitate, români!”. Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, a avut loc pe 24 ianuarie prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă. Una care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

Prefectul județului Caraș-Severin, Cristian Gâfu, a transmis un mesaj public pe pagina proprie de socializare, cu ocazia sărbătorii a 163 de ani de la Mica Unire.  

,,Unirea e singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o aștepta de mult timp.” Alexandru Ioan Cuza.

„Mica Unire, așa cum este cunoscută Unirea Principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a fost înfăptuită la data de 24 ianuarie 1859, moment fundamental în istoria României pentru ceea ce avea să se realizeze în 1918, Marea Unire.
Unirea din 1859 reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit.
În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, au fost puse bazele României moderne prin recunoașterea Unirii depline, crearea primului Parlament unic al României si al primului guvern unitar, prin reformele precum adoptarea primei Constituții românești, reforma electorala, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, a învățământului.

La mulți aniAstăzi, în România anului 2022, membru al Uniunii Europene și al NATO, este esențial să rămânem uniți și să luptăm împreună pentru binele comun. Este esențial să nu ne uităm trecutul, să prețuim istoria patriei noastre, să-i prețuim și să-i omagiem pe înaintașii care au făcut posibilă Unirea și care au luptat pentru idealurile naționale.
Să nu uităm de renumita oca a lui Cuza și să avem măsura corectă în tot ceea ce facem și spunem. Unirea nu înseamnă numai reîntregirea teritorială, ci și unitatea neamului, acea ,,unire în cuget și-n simțiri” care să construiască, nu să distrugă, indiferent de credințe, opinii, culoare și care să conducă la viitorul pe care ni-l dorim cu toții. La mulți ani, România! La mulți ani în unitate, români!” – Cristian Gâfu.

,,Unirea trebuie să înflorească totdeauna între români și ca mijlocul cel dintâi al revendicării și conservării libertății naționale, a cărei lipsă nu o poate împlini niciun alt mijloc (…).” Simion Bărnuțiu

,,Vă iubiți patria, veți ști a o întări.” A.I.Cuza

Din aceeași categorie

Stați conectați

971FaniÎmi place
spot_img

Ultimele articole

%d blogeri au apreciat: