La Herculane, proiectele curg în cascadă!
Cristian Miclău, primarul orașului Băile Herculane ne-a vorbit despre proiectele în derulare, care vor face din frumoasa stațiune cărășană, o perlă a turismului județean.
”Avem 10 proiecte în derulare, cu surse de finanțare din fonduri europene, Ministerul Dezvoltării – CNI și fonduri norvegiene. Toate proiectele sunt importante pentru noi, și mă bucur că am atins toate domeniile, cel legat de lucrări de reabilitare a străzilor, a clădirii primăriei, a patrimoniului cultural și de modernizarea condițiilor pentru elevi.”
Un proiect important derulat prin Sursa de finanțare POR – PROGRAMUL OPERAŢIONAL REGIONAL 2014-2020- axa 7 se referă la „Dezvoltarea infrastructurii pentru turismul balnear din Stațiunea Băile Herculane.” În cadrul proiectului se derulează lucrări la fântâna publică de apa plată, asfaltare parcare Căsuța Piticilor și amenajarea unei fântâni publice de apă plată, reabilitare spații verzi Pavilion 12- Vila Elisabeta, reabilitare Teatrul de Vară din parcul Vicol. Valea proiectului este de 13.767.502,37 lei și este în stadiul de licitație publică pentru atribuire lucrări.”
De asemenea, un alt proiect obținut este legat de reabilitarea Podului de piatră, considerat obiect de patrimoniu pentru promovarea turistică a Stațiunii Băile Herculane. Valoarea proiectului este de 5.357,352 mii lei și implică lucrări de reabilitare a infrastructurii rutiere a podului de piatră și a culoarului acoperit, cu refacerea elementelor arhitecturale inițiale.
Atenția primăriei s-a îndreptat și asupra condițiilor în care învață elevii din învățământul preuniversitar.
La Liceul Hercules se vor executa lucrări de extindere clădire cu un corp nou, ce va cuprinde 4 laboratoare și 2 grupuri sanitare, precum și construcția unui nou de internat, „Corp de clădire pentru cazare elevi.”, valoarea proiectului fiind estimată la suma de 8.784.089, 04 lei.
Despre acest proiect, primarul Cristian Miclău ne-a spus că și-a dorit foarte mult să ridice standardul elevilor din oraș: ” Această construcție se va realiza în vederea primirii și cazării elevilor din localitățile învecinate și va avea 22 de camere cu două locuri și baie proprie, apoi se va anvelopa clădirea și se va completa termoizolația de peste planșeul de la mansardă, prin soluția impusă prin auditul energetic. Mai sunt prevăzute și lucrări de dotare și investiții pe partea de mobilier, instalații de iluminat, instalații electrice și instalații termice. Proiectul este admis la finanțare și este în etapa de verificare tehnico-financiară.”
Pentru elevii de gimnaziu se va derula proiectul de reabilitare a clădirii Școlii Generale cu clasele I-IV, amenajarea curte școală, construire corp nou de clădire P+1 în curtea școlii, unde vor fi amenajate 2 săli de clasă la etaj și o sală de sport la parter, cu vestiare și grup sanitar, înlocuirea centralei termice cu una de capacitate mai mare. Valoarea proiectului accesat este de 5.425.572,84 lei și este în stadiul de evaluare la ADR VEST Timișoara.
Proiectul cel mai vast în valoare de 2.000.000 euro, se referă la consolidarea, restaurarea și amenajarea Casei de Cultură – Vila Elisabeta”, cu amenajări pentru bibliotecă și spații pentru desfășurarea de activități culturale. Proiectul a fost admis la finanțare și a trecut de etapa verificării eligibilității, urmând să se verifice tehnico-financiară și semnarea contractului de finanțare.