Judecătorii dau liber la contrabanda cu țigări?
Judecătorii dau liber la contrabanda cu țigări? Curtea Constituțională a României dezincriminează contrabanda cu țigări, în absența unui plafon valoric; fapt care ar putea favoriza acest fenomen atât de răspândit.
Fără o valoare prestabilită nu putem vorbi de infracțiune, când este adusă în discuție contrabanda cu țigări. În data de 24 martie, Curtea Constituțională a României a stabilit că dispozițiile unui articol din legea privind Codul Vamal sunt neconstituționale. Deoarece nu se prevede un plafon valoric care trebuie depășit pentru ca faptele să constituie infracțiuni. Articolul vizat de decizie incrimina colectarea, deținerea, producerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea și vânzarea bunurilor sau a mărfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând că acestea provin din contrabandă sau sunt destinate săvârșirii acesteia. Practic, odată cu această decizie a CCR, contrabanda cu țigări ar putea fi dezincriminată.
La aproximativ trei săptămâni distanță de la decizia Curții Constituționale, una dintre asociațiile profesionale ale procurorilor a luat poziție. A anunțat că munca polițiștilor și a procurorilor, sumele enorme cheltuite pentru anchete, toate ar putea fi “duse de vânt”.
“Având în vedere că decizia Curții este din categoria celor de <admitere simplă>, prin care s-a constatat neconstituționalitatea, in integrum, a dispozițiilor articolului 270 alineat (3) din Legea 86/2006; aceasta ar putea produce, ca urmare a înlăturării normei din fondul legislativ activ, efecte precum cele ale unei veritabile legi de dezincriminare. În consecință, în toate dosarele care au ca obiect infracțiunea de contrabandă asimilată s-ar dispune soluții de clasare, respectiv achitare (în funcție de faza procesuală în care se află) și s-ar ajunge și la situația absurdă de restituire a bunurilor ilicite către subiecții activi.
Toată logistica folosită de organele de urmărire penală în mii de anchete; sumele uriașe de bani cheltuite de statul român pentru a putea aduce în fața justiției grupări periculoase de crimă organizată vor fi suportate de statul român; după soluțiile prin care membrii acestor grupări vor fi declarați nevinovați”, susțin cei de la Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor.