Ion Chisăliță: „Riscăm să băgăm orașul în faliment”
Ion Chisăliță, edilul orașului Moldova Nouă, a făcut de curând o analiză a „moștenirii” lăsate de fosta administrație de la malul Dunării. Urmarea acesteia, primarul Ion Chisăliţă a convocat o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Moldova Nouă, pentru a renunţa, deocamdată, la două dintre aceste proiecte de investiţii.
Este vorba de „Eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic Clisura Dunării Moldova Nouă – corpul A cu sala de sport şi atelierul scoală şi centrala termică” şi proiectul „Eficientizarea energetică a Liceului Tehnologic Clisura Dunării Moldova Nouă – corpul B”, ambele finanţate prin POR 2014-2020. În plus, s-a decis actualizarea documentaţiilor tehnico-economice pentru obiectivele de investiţii „Extindere Teatru de Vară prin înfiinţarea şi dotarea Centrului Multicultural, oraşul Moldova Nouă, „Înfiinţarea spaţii verzi adiacente Centrului Multicultural, oraşul Moldova Nouă” şi „Îmbunătăţirea infrastructurii de transport rutier intermodal în zona de frontieră în localitatea Moldova Nouă.
Motivul pentru care Ion Chisăliţă a decis să renunţe la cele două investiţii şi să regândească investiţiile din zona Grădinii de Vară, este determinat de valoarea enormă a cheltuielilor neeligibile acestea depăşind 3,75 milioane de euro, adică peste 17,5 milioane de lei, în condiţiile în care întregul buget al Primăriei Moldova Nouă este de 5,3 milioane de euro, adică 26 de milioane de lei, din care 15 milioane de lei sunt prevăzuţi pentru cheltuieli curente de funcţionare a administraţiei locale, iar 11 milioane pentru secţiunea dezvoltare.
În concluzie, doar suma necesară pentru a acoperi cheltuielile neeligibile pentru proiectele prost gândite de fost administraţie, se apropie de 30 de milioane de lei, în condiţiile în care, pentru asfaltarea tuturor străzilor din Moldova Nouă, Moldova Veche, Măceşti şi Moldoviţa e nevoie cu doar câteva milioane de lei mai mult. În plus, administraţia locală nu are şi nici nu va avea în viitorul apropiat aceşti bani, încercându-se în acest moment, găsirea unei finanţări şi sprijin din partea autorităţilor centrale pentru realizarea infrastructurii pe raza întregii localităţi.
„Din păcate, vechea administraţie a practicat un management deplorabil în ceea ce priveşte aceste proiecte. Ele ar fi trebuit gândite cu o cofinanţare de 2%, aşa cum prevăd normele POR 2014-2020 şi nu cu o cofinanţare de 34%. Aş vrea ca toată lumea să înţeleagă fatul că Uniunea Europeană finanţează proiecte ce pot fi realizate şi cu 2% cofinanţare şi în niciun caz mofturi pe care un primar le are. Acestea sunt trecute la cheltuieli neeligibile, iar când aceste cheluieli reprezintă mai bine de o treime din valoarea proiectului, avem o problemă, o mare problemă pentru că bugetul oraşului nu are cum să le susţină. Ar fi trebuit să se întindă exact atât cât le era plapuma şi nu să se bazeze că o să cadă din cer alte plăpumi aruncate de vecini peste gard, eventual. Gândirea proiectului a fost greşită din start. Cu siguranţă, ca fost cadru didactic, şcoala şi implicit viitorul oraşului sunt foarte importante pentru mine. Acum, însă, vorbim de necesitate şi oportunitate. Când va veni momentul pentru astfel de investiţii, ele vor fi repuse pe tapet şi vom decide”, este argumentul expus aleșilor locali al edilului-șef Ion Chisăliţă.
Propunerile au fost adoptate cu majoritatea consilierilor locali din forul deliberativ al orașului Moldova Nouă.