Ioan Popa vrea un oraş fără căruţe pe străzile principale
Consiliul Local al municipiului Reșița, întrunit recent în ședință de îndată, a adoptat o hotărâre prin care se interzice circulația vehiculelor cu tracțiune animală pe anumite străzi de pe raza oraşului.
Conform documentului adoptat de deliberativul reșițean, circulația vehiculelor cu tracțiune animală pe raza municipiului Reșița este interzisă începând din 16 iulie. Fac excepție de la prevederile acestei hotărâri vehiculele cu tracțiune animală folosite în cadrul manifestărilor cultural-artistice organizate cu aprobarea Comisiei pentru Avizarea Cererilor de Organizare a Adunărilor Publice, în conformitate cu prevederile Legii 60/1991. De asemenea, excepție mai fac și vehiculele cu tracțiune animală care circulă pe traseele stabilite prin HCL Nr. 122/2007.
Încălcarea acestor norme se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 1.000 și 1.500 de lei, care va fi aplicată de lucrătorii Direcției Poliției Locale din cadrul Primăriei Reșița. Totodată, pe lângă această sancțiune, se poate dispune și măsura tehnico-administrativă de ridicare și reținere în custodie a vehiculelor cu tracțiune animală folosite la săvârșirea faptei. Pentru a-și ridica bunurile reținute, cei care încalcă aceste reguli trebuie să achite suma de 113,32 lei/atelaj, precum și o taxă de 3,54 lei/oră/atelaj. Atelajele folosite la săvârșirea contravenției, pentru care a fost dispusă măsura de ridicare, pot fi recuperate de către proprietar sau deținătorul legal în termen de 15 zile lucrătoare de la data aplicării sancțiunii, după ce aceștia fac dovada achitării amenzii contravenționale, precum și a cheltuielilor aferente ridicării, transportului și depozitării. Dacă acestea nu vor fi revendicate în termenul de 15 zile, ele intră în proprietatea Primăriei și pot fi valorificate.
În cazul în care conducătorul atelajului abandonează animalul trăgător la locul faptei, reprezentanții Primăriei vor prelua animalul și-l vor transporta la Grădina Zoologică, unde va fi cazat și va rămâne până la revendicarea de către proprietar. Dacă în termen de 15 zile lucrătoare animalul nu va fi revendicat, acesta va rămâne în proprietatea Grădinii Zoologice și poate fi păstrat sau valorificat. Ca și în cazul atelajelor, proprietarul animalului trebuie să achite amenda și costurile serviciilor de ridicare, transport și îngrijire a animalului. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se realizează de către lucrătorii Direcției Poliției Locale din cadrul Primăriei Reșița.
Străzile unde aceste reguli se aplică vehiculelor cu tracțiune animală, conform HCL 122, sunt: Strada Castanilor, strada Paul Iorgovici, strada Traian Lalescu, Strada Progresului, Strada Libertății, Bulevardul Al.I. Cuza, Bulevardul I.L. Caragiale, Bulevardul Revoluția din Decembrie, Bulevardul Republicii, Bulevardul Muncii și Piața Republicii.
Consilierii locali reșițeni au decis, la propunerea primarului Ioan Popa, înăsprirea sancțiunilor și stabilirea unor măsuri complementare pentru persoanele care circulă cu vehicule cu tracțiune animală pe principalele artere ale municipiului Reșița. Măsura, conform edilului Ioan Popa, ar avea drept consecință îmbunătățirea imaginii orașului Reșița, oraș în continuă dezvoltare, tranzitat în permanență de turiști români și străini care se îndreaptă spre zonele de agrement din preajmă.
Măsurile luate anterior la nivelul orașului nu au avut efectul scontat, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre, în urma încălcărilor repetate a normelor de circulație în domeniu, mulți dintre proprietarii de căruțe acumulând amenzi de zeci de mii de lei (între 12.850 și 28.650 de lei), amenzi pe care nu le-au plătit și care au rămas în evidențele fiscale ale Direcției Impozite și Taxe ca debite restante.
„Reșița nu are o activitate economică cu pondere în agricultură, producătorii particulari care își desfac produsele în piețele autorizate se deplasează numai cu mijloace auto, în marea lor majoritate. Datorită vitezei lente de deplasare, prezența vehiculelor cu tracțiune animală în traficul de zi cu zi nu creează decât ambuteiaje și îngreunează traficul, lucruri care în toate situațiile generează nemulțumiri participanților la trafic. De asemenea, prin dejecțiile animalelor, sunt murdărite străzile, acestea creând un cadru neplăcut pe străzile unde se deplasează. De cele mai multe ori, conducătorii vehiculelor cu tracțiune animală încarcă și transportă deșeuri provenite din activități de construire/demolare, resturi vegetale, gunoi menajer, de la diferiți cetățeni din municipiul Reșița, pe care, mai apoi, aleg să îl abandoneze în diferite locuri de pe domeniul public sau privat, salubrizarea acestor locuri de depozitare generând costuri suplimentare care nu sunt de neglijat. Conducătorii acestor vehicule, sustrag în repetate rânduri, din containerele dedicate colectării selective, materiale reciclabile ce prezintă interes, existând astfel riscul scăderii gradului de colectare pe unitatea administrativ-teritorială, lucru care se va reflecta în prețul de salubrizare suportat tot de utilizatorul final care este cetățeanul”, au fost câteva din argumentele cu care s-a prezentat Ioan Popa în fața aleșilor locali.
Conform hotărârii adoptate de legislativul reşiţean, cei care se deplasează cu vehicule cu tracțiune animală pe raza municipiului vor fi sancționați cu amendă cuprinsă între 1.000 şi 1.500 de lei. În plus, pe lângă sancțiunea principală, se va dispune și ridicarea vehiculelor. Acestea pot fi recuperate de către proprietar sau deținătorul legal în termen de 15 zile lucrătoare de la data aplicării sancțiunii, după ce face dovada proprietății asupra acestuia, a achitării amenzii, precum și a cheltuielilor prilejuite de ridicare, transport și depozitare. În cazul în care conducătorul atelajului abandonează calul sau animalul trăgător la locul faptei, acesta va fi dus la Grădina Zoologică, proprietarul având la dispoziție 15 zile pentru a-l revendica, după care animalul rămâne în proprietatea Grădinii Zoologice.
Vizate de această hotărâre sunt străzile Castanilor, Piața Republicii, Paul Iorgovici, Traian Lalescu, Bulevardul Al.I. Cuza, Libertății, I.L. Caragiale, Bulevardul Revoluția din Decembrie, Bulevardul Republicii, Muncii, Strada Progresului. Pe restul străzilor din oraș, vehicule cu tracțiune animală pot circula doar cu săculeți pentru colectarea bălegarului, cu respectarea condițiilor de igienă și curățenie.
FLORIN ŞTIUBE