Ioan Popa: „Cine din conducerea Consiliului Județean are în subordine spitalul?”  

Ioan Popa: „Cine din conducerea Consiliului Județean are în subordine spitalul?”  

Primarul Reşiţei, Ioan Popa, a vorbit, în cadrul unei recente conferințe de presă, și despre sistemul medical național și cel zonal, cu referire la speța testărilor cu Covid în România, dar și a situației legate de reabilitarea celor trei spitale reșițene aflate în subordinea Consiliului Județean Caraș-Severin.

„Aș vrea să le răspund și cârcotașilor care mai comentează pe ici, pe colo, cu câteva  informații despre Covid. Suntem peste Franța, care are 22.000-24.000 de testări la milionul de locuitori, iar România are 37.000. Suntem la același nivel cu Polonia. Nimeni nu poate să acuze guvernul României că nu face testări sau că ascunde lucruri nefăcând testări, pentru că suntem la aproape dublul Franței și la același nivel cu Polonia, care este o țară  progresistă, care a punctat pe toate domeniile. Nu avem încă testările Statelor Unite, care au undeva la 100.000, dar stăm bine la nivel european față de alte țări partenere cu noi. Nu o să putem sta la nivelul Statelor Unite, pentru că o testare costă undeva între 50 și 70 de euro. Dacă facem o analiză, noi suntem la aproape un milion de testări în România. Aceste testări ne costă pe noi vreo 70 de milioane de euro. Deci, nu sunt sume de neglijat”, a spus Ioan Popa.

Cea mai importantă problemă dintre cele trei ridicate de către edil este cea a modului de lucru privind situația proiectelor de finanțare pentru reabilitarea spitalelor din Reșița.

„S-au scris proiecte de finanțare pentru reabilitarea celor trei staționare și a Unității de Primiri Urgențe ale Spitalului Județean de Urgență Reșița. Vă spun că s-au scris la insistențele mele. Eu am insistat să se scrie proiecte pentru Spitalul județean și m-am oferit cu echipa mea de tineri de la Proiecte Europene să-i sprijin. Nu s-a dorit, le-au făcut dânșii. Foarte bine că le-au făcut. S-a licitat proiectarea de trei ori, după ce s-a câștigat finanțarea. A treia oară, o firmă din Reșița a venit la licitație și-a asumat să facă un lucru pentru oraș, deși sumele erau sub nivelul normal de realizare a unei proiectări. De luni de zile, firma care face proiectarea nu are un partener de discuție. Spitalul are peste 1.200 de angajați, este în subordinea Consiliului Județean. Întreb, care este echipa care trebuie să stea la masă, față în față, cu proiectantul, și să îi facă solicitările de necesități pentru cele trei staționare și pentru Unitatea de Primiri Urgențe, care se modernizează? Spun asta în contextul în care este o solicitare masivă pentru un cabinet stomatologic de urgență, iar spitalul are un spațiu deosebit de mare, dar nimeni nu-i spune proiectantului «Pune, dom’ne, aici, pe proiect, un cabinet de urgență unde să vină un copil, o femeie, un vârstnic, noaptea, ziua, oricând, la urgență, și să-și rezolve problemele!». Inclusiv sâmbăta sau duminica, când stomatologii din privat nu lucrează. Nimeni nu comunică cu acest proiectant. Întrebarea mea este: cine din conducerea Consiliului Județean are în subordine spitalul? Cine a făcut echipele de lucru? Colegilor de la Consiliul Județean le mai spun că, atunci când vrei să-ți faci o casă, trebuie să stai de vorbă cu proiectantul. Nu este suficient să-i spui proiectantului «Dom’ne, fă-mi o casă!». Trebuie să-i spui câți copii ai, dacă dorm singuri în cameră sau nu, dacă ai nevoie de un vestiar, dacă ai nevoie de o bibliotecă, pentru că ai foarte multe cărți. Proiectantul trebuie să știe unde îți amplasează biblioteca, dacă ești vreun mare cititor, câte volume, ai… Dacă vrei baie cu duș sau cu vană… Câte probleme de rezolvat sunt la o casă, darămite la un spital… Nimeni nu vorbește cu acești proiectanți, și proiectele intră în criză de timp”.

Primarul Reșiței a solicitat public răspunsuri ferme la toate aceste probleme care țin de latura medicală și de care cetățenii municipiului de pe Bârzava sunt cu adevărat interesați.

FLORIN ȘTIUBE

Lasă un răspuns