Indemnizația de șomaj se va majora

Indemnizația de șomaj se va majora
Indemnizația de șomaj se va majora. Măsura, propusă pentru adoptare la votul decisiv. Persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an vor putea beneficia de o indemnizație de șomaj mai mare; se arată într-o propunere legislativă adoptată deja de senatori.

Potrivit propunerii legislative care va ajunge curând la votul decisiv al Camerei Deputaților cu propunere de adoptare; după ce, luni, a primit raport favorabil de la comisiile de specialitate; valoarea indemnizației de șomaj ar putea ajunge la 100% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) în vigoare la data stabilirii acestuia; pentru cei care au efectuat un stagiu de cotizare de cel puțin un an.

Ca să se aplice, propunerea legislativă mai trebuie să primească votul deputaților; apoi să fie semnată de președintele țării și să ajungă să se publice în Monitorul Oficial.

În prezent, Legea nr. 76/2002 stabilește că valoarea indemnizației de șomaj pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de minimum un an este de 75% din valoarea ISR. Având în vedere că valoarea ISR este de 525,5 lei, asta înseamnă că persoanele menționate anterior pot beneficia de un ajutor de șomaj de 395 de lei.

Citește și : Documentele pentru șomaj tehnic se transmit electronic la AJOFM Caraș-Severin

Dacă propunerea legislativă ar ajunge să se aplice, iar valoarea ISR ar rămâne tot la pragul de 525,5 lei; asta ar însemna că o persoană care a cotizat cel puțin un an la bugetul de stat; va putea să obțină o indemnizație de șomaj cu 130,5 lei mai mare.

Potrivit expunerii de motive care însoțește propunerea legislativă; o astfel de măsură este cu atât mai necesară acum cu cât pandemia de coronavirus a lăsat multe persoane fără loc de muncă; iar reangajarea acestora, în situația dată, durează foarte mult sau nu are loc.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: