Închirierea locuințelor în blocurile cu risc seismic ridicat interzisă de Guvern
Închirierea locuințelor în blocurile cu risc seismic ridicat interzisă de Guvern. Guvernul a adoptat un proiect de lege cu măsuri pentru reducerea efectelor privind riscul seismic la clădiri; printre prevederi fiind și interdicția proprietarilor de a închiria locuințe aflate în imobile cu risc seismic ridicat; potrivit unui comunicat al Executivului. Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere și votare.
Guvernul României a aprobat proiectul de lege la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Actul normativ propune, printre altele:
• transformarea programului dintr-unul cu caracter anual într-un program cu caracter multianual;
• introducerea pentru expertizarea tehnică și a clădirilor cu destinația de spital, policlinică sau dispensar policlinic;
• introducerea evaluării vizuale rapide ca etapă premergătoare realizării expertizei tehnice, de către autoritățile locale; pentru obținerea unei imagini de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a fondului construit;
• introducerea precizării cu privire la interzicerea desfășurării oricăror tipuri de activități (economice, culturale, sportive etc.) care implică aglomerări de persoane în clădirile încadrate în clasa de risc seismic RsI;
• introducerea precizării cu privire la interzicerea închirierii sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate în clasa de risc seismic RsI până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenție.
Pentru asigurarea finanțării intervențiilor la clădirile care prezintă niveluri scăzute de siguranță la seism, în Programul de guvernare 2020-2024, pentru perioada 2021-2027, sunt prevăzute investiții cu valoare estimată de 1 miliard de lei pentru consolidarea, la nivel național, a 300 de imobile cu risc seismic ridicat, în scopul creșterii gradului de confort și de siguranță a cetățeanului – a precizat ministrul dezvoltării.
De asemenea, Planul Național de Redresare și Reziliență, prin Componenta C5 – Valul Renovării, prevede apeluri de proiecte dedicate pentru investiții în intervenții integrate asupra clădirilor rezidențiale și publice.