Începe Postul Crăciunului!

0
11
Postul
Postul Crăciunului începe azi, 15 noiembrie și se sfârșește în Ajun, pe data de 24 decembrie. Alături de Postul Paștelui, Postul Crăciunului este unul dintre cele mai lungi posturi din an. Durata celor două posturi este de 40 de zile.

În cele 40 de zile ale postului de Crăciun, enoriașii nu trebuie să consume, carne, brânză și ouă. În zilele de luni, miercuri și vineri se consumă mâncare fără ulei și fără vin.
În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult decât atât, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

Citește și: De astăzi, intrăm în Postul Mare

În Postul Crăciunului se obişnuieşte că toţi credincioşii să postească de carne, brânză şi ouă, în timp ce lunea, miercurea şi vinerea se consumă mâncare fără ulei şi fără vin. În zilele de marţi şi joi se face dezlegare la untdelemn şi vin.
În timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează luni, miercuri şi vineri, până în ceasul al IX-lea. Atunci când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn. Marţi şi joi se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, şi se bea vin. Sâmbătă şi duminică se îngăduie şi peşte (cu excepţia perioadei dintre 20 şi 25 decembrie, când postul devine mai aspru).

Dacă luni, marţi sau joi cade prăznuirea unui sfânt important, se dă dezlegare la peşte. Miercuri şi vineri este dezlegarea la vin şi untdelemn, dar acestea se consumă numai o dată pe zi. Tot aşa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin.
În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului, cinstind astfel marea sărbătoare care are să vină.

sursa: www.crestinortodox.ro

Lasă un răspuns