În pofida sărăciei generale, la Reșița se mănâncă bine și ieftin!
Da, așa este. Nu o constat eu, ci mulți alții care trec tangențial printr-un oraș care renaște datorită unui primar providențial. Deși, prin anii ’80 un anume secretar de județ și-a propus să ,,golească cămările bănățenilor” asta nu s-ar (mai) reuși pentru că în Banat ,,se trăiește bine” indiferent de orice criză.
Răsfoind prin presa zilei am dat de impresia unui clujean aflat în orașul nostru, care compara Reșița cu marea metropolă a Clujului, care nu e doar scumpă la locuințe și servicii, ci și la cel mai simplu aliment obținut din făină, apă și puțină drojdie, ,,banalul” langoș.
Atunci când ești grăbit și foamea dă semnal prin pântece un savuros langoș astâmpără pe moment pofta. Dar nu numai, atunci când ești în apropierea unei langoșerii, sortimentele de langoși îți i-au timp de gândire spre a te decide care să îl cumperi. Întotdeauna când mă aflu cu treburi în zona Muncitoresc îmi achiziționez un langoș. De altfel, calitatea se împletește cu prețul atractiv, fiind tot timpul câte un rând de persoane ce așteaptă ca și mine să achiziționeze unul sau mai multe, agasați continuu de niște copii rromi care preferă să le dai bani decât să le oferi un langoș.
Nu cunosc a cui este afacerea respectivă, cert e că personal sunt mulțumit. La fel ca și mine, un clujean, turist la Reșița, s-a lovit de acest local care vinde celebrul langoș foarte bun și atractiv. Ei bine, cel simplu costă 1,5 lei, iar cel cu cartofi 2.5 lei.
,,Mănânc în Reșița langoș mai bun poate decât în Cluj. Îndeajuns de bun încât să stăm la coadă la un tur ghidat de gazde. Deși e bun și cel din Cluj, dar diferența de preț contează. La Cluj, langoșul din Piața Unirii sau Parcul Central e 20 de lei. În Reșița, cel simplu e 1.5 lei, cel cu cartofi, cum am mâncat eu, e 2.5 lei. Nu cred că salariile compensează pentru diferența asta de opt ori de preț. E ceva la Cluj care devine nesustenabil. Și nu mă luați cu legea cererii și ofertei pentru că știm de la Karl Polanyi că economia e încastrată social. Deci prețurile pot surveni și în urma unor politici publice mai largi.
Deși îmi iubesc orașul, am senzația, chiar când compar prețul unui langoș, că unii profită mai mult decât oferă de pe urma dinamicii reale existente la Cluj. Uneori nu e vorba de profitul unor persoane, ci de o logică a profitului care exclude. Iar această dimensiune a inegalității de acces la resurse e prea puțin discutată, cu atât mai puțin contracarată prin politici publice. Un langoș este apă cu făină.
De altfel, nu avem o analiza în profunzime legată de pierderea populației din orașele mari ale României. Dar scumpetea traiului trebuie luată în considerare printre factorii care conduc la descreșterea populației, deși nu îmi dau seama care e ponderea exactă”, a relatat clujeanul.
În Cluj-Napoca, la punctul din Parcul Central, de pe Aleea Stadion, un langoș cu smântână și usturoi, deci simplu, costă 20 de lei. La Târgul de Crăciun din decembrie 2022, prețurile la langoș au început de la 20 de lei în sus. Nici Timișoara nu e departe de Cluj, unde prețul unui langoș simplu începe de la 4 lei. La Târgul de Crăciun din Piața Revoluției (Operei) din Timișoara, prețul unei turte de aluat ardelenești era de la 30 de lei. Bineînțeles că nu am cumpărat.
Nu că nu mi-aș fi permis dar să arunc banii aiurea pe o astfel de mâncare. La fel ca și mine, nu se înghesuiau prea mulți clienți. Așa că prefer să mănânc bine în orașul meu, care cel puțin la mâncare, e prosper, la fel cum va deveni în perioada următoare.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok