În ce condiții se poate beneficia de medicamente compensate. În România, accesul la medicamente este reglementat în cea mai mare parte prin sistemul de asigurări de sănătate, unde doar persoanele asigurate pot beneficia de medicamente suportate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS). Aceste medicamente sunt eliberate pe baza unei prescripții medicale.
În cadrul acestui sistem, medicamentele decontate din FNUASS pot fi eliberate doar de farmaciile care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate. Este important de menționat că prescrierea medicamentelor este reglementată, iar acestea trebuie să fie incluse în Lista medicamentelor compensate aprobată de Guvern.
Beneficiarii de compensare gratuită din Fond sunt copiii, gravidele și lehuzele, tinerii între 18 și 26 de ani (în anumite condiții, după cum vom vedea mai jos), precum și anumite categorii de pensionari.
Procentul de compensare aplicat asupra prețului de referință este diferențiat în funcție de sublista în care se regăsește medicamentul și poate varia de la 20 la 100%, în funcție de categoria din care face parte medicamentul. Listele de compensare a medicamentelor pot fi consultate aici.
Compensarea medicamentelor se face și în funcție de diferite segmente de populație cărora li se adresează aceste medicamente.
Astfel, copiii cu vârsta cuprinsă între 0 – 18 ani, gravidele și lehuzele, tineri de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi (inclusiv absolvenții de liceu până la începutul anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni), ucenicii sau studenții și persoanele prevăzute în legile speciale beneficiază de gratuitate suportată din Fond (compensare 100% din prețul de referință).
Pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială pentru pensionari de până la 1.830 lei pe lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare 90% din prețul de referință pentru medicamentele din sublista B de medicamente, care poate fi consultată la link-ul menționat mai sus.
Pentru a nu afecta accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%, în contextul majorării, de la începutul acestui an, a valorii punctului de pensie, pragul maxim al pensiei pentru care se acordă medicamente compensate a fost majorat, iar detalii puteți afla din acest articol.
Medicamentele compensate pot fi eliberate de către medicul de familie sau de medicul specialist, aceștia putând prescrie medicamentele compensate pentru afecțiuni care se regăsesc în „Rezumatul caracteristicilor produsului” sau în protocoalele terapeutice.
Rezumatul caracteristicilor produsului (SmPC) este un document aprobat ca parte a autorizației de comercializare a fiecărui medicament și include informații referitoare la modul cum se foloseste medicamentul, compoziția acestuia, indicațiile terapeutice ale medicamentului etc. Spitalele sunt obligate să publice listele medicamentelor disponibile pe propria pagină de internet.
Prescrierea medicamentelor se face de regulă în funcție de substanța activă (DCI), însă în anumite situații, cum ar fi prescrierea produselor biologice sau a medicamentelor aflate în contracte cost-volum, prescrierea poate fi făcută și pe denumirea comercială a medicamentului.
Prescripțiile medicale sunt valabile pentru perioade diferite în funcție de tipul afecțiunii și de stadiul acesteia. De exemplu, în afecțiuni acute, prescripția este valabilă pentru maximum 7 zile, în timp ce pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate, poate fi valabilă pentru până la 90 de zile.
Eliberarea medicamentelor prescrise în regim compensat se face în farmacii, iar beneficiarul trebuie să prezinte cardul național de sănătate. Medicamentele pot fi ridicate din orice farmacie din țară care are contract cu CNAS.