În atenția turiștilor români care se deplasează în zone tropicale!

În atenția turiștilor români care se deplasează în zone tropicale!

În atenția turiștilor români care se deplasează în zone tropicale! Ministerul Sănătății recomandă celor care intenționează să călătorească să discute cu medicii înainte de călătorie despre profilaxia împotriva malariei.

În ultimele trei luni, în România au fost diagnosticate 11 cazuri de malarie. Este vorba despre persoane care au călătorit în zone endemice din Africa (câte 4 cazuri în lunile noiembrie și decembrie și 3 cazuri în ianuarie). Până în acest moment, nu s-au înregistrat decese.
Malaria este o boală infecțioasă care se transmite prin înțepătura de țânțar (specia Anopheles). Profilaxia constă în administrarea unor medicamente antimalarice și protecție împotriva înțepăturilor de țânțari.
Mai multe informații cu privire la malarie și alte boli tropicale care pot fi asociate călătoriei puteți găsi pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică: https://insp.gov.ro/centrul-national-de-supraveghere-si-control-al-bolilor-transmisibile-cnscbt/sfaturi-pentru-calatori/
https://insp.gov.ro/download/recomandari-catre-populatie-pentru-evitarea-imbolnavirilor-prin-boli-transmise-de-tantari-pdf/
Malaria este o boală severă, care la om poate fi cauzată de patru specii distincte de protozoare din genul Plasmodium (Plasmodium falciparum, Plasmodium Vivax, Plasmodium Ovale și Plasmodium Malariae), care sunt transmise prin înțepătura infectantă a unei femele de țânțar Anopheles. Alte căi de transmitere ale malariei sunt transplacentar, prin utilizarea de ace nonsterile între utilizatorii de droguri, prin transfuzii de sânge sau transplant de organ.
Perioada de incubație este dependentă de specia de Plasmodium, fiind de 9-14 zile pentru P.falciparum, 12-18 zile pentru P. vivax și P. ovale, 18-40 zile pentru P. malariae. Anumite tipuri de P. vivax, cea mai mare parte regăsite în zonele temperate, pot avea o perioada de incubație de 6-12 luni. În cazul transmiterii transplacentare sau sanguine, perioada de incubație este mai scurtă.
Caracteristicile clinice ale formei necomplicate de malarie sunt comune pentru cele patru specii, diferită fiind evoluția acestora. În timp ce infestările cu P. falciparum sunt caracterizate de imprevizibilitate, P. vivax tinde să provoace simptome severe mai devreme în evoluție, iar infestările cu P. malariae și P. ovale au un debut gradual.
Citește și: Deputatul Jaro Marșalic: „Partidul Național Liberal elimină impozitarea cu 10% a concediilor medicale!”
Simptomele sunt nespecifice, cele mai frecvente febra (devenită în unele țări tropicale sinonim al malariei), vărsăturile și hipotensiunea ortostatică. În cele mai multe cazuri, malaria este diagnosticată clinic pe baza episoadelor de febră sau în funcție de aspectul febrei.
Diagnosticarea promptă și acurată a malariei favorizează ințierea rapidă a tratamentului specific. În cazul întârzierii tratamentului, evoluția poate fi către comă, convulsii generalizate, hiperparazitemie, anemie hipocromă, tulburări hidroelectrolitice, insuficiență renală, hipoglicemie, hemoglobinurie paludică, colaps cardiovascular cu șoc, coagulare intravasculară diseminată, edem pulmonar, deces. În țările endemice pentru malarie, copiii cu vârsta cuprinsă între 2-5 ani și femeile însărcinate dezvoltă cu o frecvență mai crescută forme severe de malarie.

Lasă un răspuns