Gheorghe Românu: „La Anina va fi un Muzeul al Mineritului, unic în România!”
Primarul orașului Anina, Gheorghe Românu, s-a arătat foarte încântat de faptul că un vis personal și instituțional este pe cale să se împlinească, fiind vorba despre proiectul legat de Muzeul Mineritului la Anina. „Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a monumentului de Clasa A – Ansamblul Puţului I Anina”, este un proiect cu finanţare prin Programul Operational Regional Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.
„Este un proiect de suflet al meu la care am lucrat peste doi ani și jumătate de zile și spun asta pentru că sunt legat sufletește de locația aleasă pentru realizarea acestui proiect pentru că acolo am avut o viață profesională deosebită, unde am cunoscut zone unice și oameni deosebiți. Am ținut neapărat ca acest muzeu să se realizeze pentru că el reprezintă un obiectiv important din strategia de dezvoltare a orașului Anina, una care o urmăm pas cu pas și unde am legat orașul nostru de Oravița prin linia ferată turistică. În şedinta Guvernului din 22 ocotombrie s-a dezbătut atestarea ca Stațiune turistica de interes local a Orașului Anina și acest lucru ne permite și spun eu în calitate de primar și om al locului, ne obligă ca în perioada 2021-2026 să accesăm proiecte pentru comunitatea din Anina, proiecte care reprezintă obiective turistice pentru cetățeni și turiștii care doresc să ne cunoască tradițiile. Noi am avut o monoindustrie la Anina, cea legată de minerit și la ora actuală trebuie să ne promovăm frumusețile zonei, pe care eu le consider unice în România! Proiectul are și o altă parte benefică pentru locuitorii orașului pentru că lucrările care țin strict de execuție vor fi făcute cu muncitori din Anina, iar la finalizarea proiectului va crea locuri de muncă efectiv în domeniul turismului”, a precizat Gheorghe Românu, primarul orașului Anina.
Lucrările în cadrul proiectului „Restaurarea, conservarea şi punerea în valoare a monumentului de Clasa A – Ansamblul Puţului I Anina” sunt în derulare, ele au început pe 12 noiembrie 2020, iar ținta proiectului este de a avea un obiectiv turistic unic în România. Valoarea totală a proiectului este de 15.193.231 lei, din care – defalcată în contribuția UE şi contribuţia naţională estede 12.649.149 lei contribuția UE și 2.544.082 lei contribuția națională.
Obiective specifice ale proiectului turistic sunt amenajarea și dotarea monumentelor Puțul I și Mașina de extracție cu aburi care compun „ANSAMBLUL PUȚULUI I, ANINA” în scopul înființării Muzeului Mineritului Anina şi asigurării accesului în deplină siguranță pentru toate categoriile de vizitatori; Promovarea noului Muzeu al Mineritului Anina (monumentele Puțul I și Mașina de extracție cu aburi care compun „ANSAMBLUL PUȚULUI I, ANINA”) și însușirea rolului de Centru polizator în dezvoltarea locală și regională.
FLORIN ȘTIUBE