Furtună în ,,orașul cu poeți”

Furtună în ,,orașul cu poeți”

Furtună în ,,orașul cu poeți”.

Dies Dominica sau Ziua Domnului de 2 iulie nu este una prea fericită pentru reșițeni.

Furtuna de aseară a cauzat probleme grave în municipiul Reșița. Acoperișul unui bloc de pe Aleea Trandafirilor a fost aruncat în parcarea alăturată peste mașinile staționate acolo. Chiar și un stâlp de electricitate a fost doborât. Bine că n-a fost nimeni rănit sau poate și mai grav să moară cineva.
Fenomenele extreme lasă aproape de fiecare dată urmări grave în oraș. Tragedia faptului este că acoperișul cu pricina a fost realizat nu cu mult timp în urmă. Privind la stâlpul de electricitate, adâncimea și betonul de susținere nu par prea par să fie suficiente încât să reziste la o vijelie puternică. Ne întrebam cine e de vină? Cine răspunde pentru pagubele suferite? Cine le plătește? Evident, cetățenii! Aceeași cetățeni încercați mereu de urgiile naturii. Cam prea de multe ori!
Și totuși, administrația locală le-a fost întotdeauna alături. Dar nu de ploi și de vijelii repetate se teme cetățeanul ci de nepăsare, lucrări în stil emfatic și de viziune pe termen nu prea lung, ceea ce nu mai e cazul din 2016 încoace. Mereu cad sau se rup copaci.
Am asistat după anii 2000 încoace la o ,,mutilare și continuă dispariție a arborilor din orașul nostru. Uneori neînțeleasă. Reșița are farmecul său, încât te face să o îndrăgești. Mă întreb atunci când se plantează copaci ce studii elementare se fac în teren. Până acum nu am văzut pe nimeni, dar nu contest plantările de noi copaci din ultimii ani.
Studiile şi cercetările recente arată fără echivoc că prezența arborilor în mediul urban are ca efect reducerea poluării aerului. Perdeaua de pădure din jurul orașului este o binecuvântare. Identificarea speciilor de arbori cu capacitatea cea mai mare de absorbție, înmagazinare şi transformare a CO2-ului în biomasă, contribuie excepțional la filtrarea aerului urban.
Citește și: Bilanțul vântului de ieri: copaci căzuți drumuri, bucăți din acoperișuri căzute pe străzi și mașini!
Cunoașterea caracteristicilor fiecărei specii: dimensiunea la maturitate, forma coronamentului, ritmul de creștere, distanțele de plantare, toleranța la factorii specifici mediului urban, sensibilitatea la boli, va maximiza beneficiile oferite de arbori şi va minimaliza lucrările de întreținere. Iar accidentele nedorite ar fi tot mai rare.
În rest, aș fi vrut să scriu o poezie, asemenea lui Nero, intonând un cântec în timp de Roma ardea, dar nu am inspirație. Tragedia pagubelor și necazurile reșițenilor nu mă motivează decât la solidaritate, compasiune și susținere civică.

Lasă un răspuns