Echitate în sistemul de pensii. Este ceea ce ne place să auzim.
La recomandarea Băncii Mondiale, Guvernul României va impune un impozit progresiv pentru pensiile speciale, schimbarea modului de indexare a pensiilor magistraților și renunțarea la pensiile date noilor angajați din aviaţia civilă.
Între alte recomandări Banca Mondială a mai făcut și altele precum: • impozit progresiv pe pensiile speciale și schimbarea modului de indexare a pensiilor magistraților; • reducerea inechităților din sistemul de pensii din România; • introducerea unui impozit progresiv asupra suplimentului la pensiile de serviciu finanțate de la buget, ci nu din contribuții, eventuala aplicare a unei astfel de prevederi urmând a afecta în special pensiile magistraților; • modificarea regulilor de indexare pentru prestațiile magistraților; • revizuirea legislației şi adoptarea protocoalelor de schimb de date care să permită o eficientă sporită în gestionarea diferitelor planuri de pensii; • renunțarea la pensiile acordate personalului aviației civile, având în vedere că mulți dintre aceștia sunt angajați ai unor firme private.
De asemenea, Banca Mondială a mai format o serie de recomandări și pentru reforma pensiilor civile de serviciu, două dintre ele vizând pensiile de serviciu ale magistraților. 1. Prima recomandare se referă la introducerea impozitării progresive a suplimentului la pensiile de serviciu finanțate de la buget. Potrivit Băncii Mondiale, o astfel de decizie ar reprezenta „un mecanism eficient de reducere a inegalităților rezultate ar fi impozitarea specială a cotei din beneficiul finanțat de la bugetul de stat.”
2. A doua recomandare se referă la modificarea regulilor de indexare pentru prestaţiile magistraților. „În timp ce toate pensiile de serviciu sunt mai mari la pensionare în comparație cu prestația generală a sistemului de pensii datorită garanției mai mari a ratei de înlocuire şi a unei abordări mai generoase de calcul al beneficiilor, aceste inegalități se reduc în timp datorită ratei de indexare mai scăzute aplicate pensiilor de serviciu, cu excepția magistraților. Pentru magistrați, situația este inversă. Nu numai că beneficiul este mult mai mare decât în sistemul general, dar indexarea pe salarii este şi mai generoasă, crescând inegalitatea în timp.
O analiză juridică ulterioară este necesară pentru opțiunile de aliniere a ratei de indexare cu cea utilizată pentru alte pensii de serviciu în limitele deciziei Curții Constituționale care protejează beneficiul magistraților. Cu toate acestea, o astfel de schimbare ar contribui la reducerea celor mai izbitoare inegalități din sistemul de pensii”, consideră experții economici de la Banca Mondială. Banca Mondială a făcut recomandări și legate de alinierea principiilor de administrare a pensiilor militare cu alte pensii de serviciu, considerând că un astfel de sistem „ar permite portabilitatea drepturilor de pensie obținute cu serviciul militar şi ar permite o tranziție mai ușoară în şi în afara armatei, deschizând calea unei convergențe ulterioare a parametrilor sistemului militar cu cel general”.
3. A treia recomandare la închiderea planului de pensii aferent personalului aviației civile. În plus, Banca Mondială este de părere că Guvernul României ar trebui să ia în considerare revizuirea legislației şi adoptarea protocoalelor de schimb de date care să permită o eficiență sporită în gestionarea diferitelor planuri de pensii. În timp ce echipa Băncii Mondiale a întâmpinat provocări în obținerea datelor necesare din cauza limitărilor legale impuse de reglementări, cum ar fi cele legate de securitate, chiar şi pentru funcțiile guvernamentale legate de proiectarea şi gestionarea cheltuielilor, precum şi de raportarea privind pensiile speciale, datele necesare par să nu fie disponibile.
Normal, fiecare își apără avutul. ,,Aceste limitări ar putea fi însă depășite doar prin stabilirea de protocoale securizate de schimb de date şi revizuirea practicilor de anonimizare şi agregare în limitele legii”, scrie în raportul emis de Banca Mondială. Cât despre o echitație între categoriile de pensionari mai avem mult de așteptat.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok