Dunca vrea spital modular la Reșița!
Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca a evaluat situația terenului din spatele Staționarului 1, unde se dorește amplasarea unui spital modular care va dispune de 100 de locuri.
Acesta a fost însoțit de managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița, Alina Stancovici, dar și de cel însărcinat cu reorganizarea sistemului medical din județ, dr. Paul Purea.
„Terenul l-am obținut pentru că cei care au avut interferențe în deținerea acestui teren s-au simțit cu musca pe căciulă și nu cred că există în univers o trecere, o limpezire a apelor, mai repede decât aici. Am primit extrasul CF liber de sarcini și în 5 zile după ce am aprobat în ședință am avut extrasul, nu ne-au acționat nici în instanță și un teren care a fost al CJ, aflat în incinta spitalului, a revenit Consiliului Județean și spitalului pentru a fi utilizat în folosul cetățeanului”, a declarat președintele CJ, Romeo Dunca.
Pe terenul unde va fi amplasat spitalul modular se află în prezent și câteva construcții, viitorul acestora fiind încă sub semnul întrebării, una dintre acestea fiind un fost crematoriu.
Consiliul Județean a demarat deja toate etapele privind acest proiect de finanțare a unui spital modular, existând doar două astfel de spitale disponibile la nivel național. „Noi ne-am mișcat foarte repede, pentru că acolo merge varianta primul venit, primul servit, am obținut foarte repede terenul, avem proiectul tehnic deja gata, am venit doar să vedem fizic, după ce el va fi construit, cum îl vom putea conecta la spitalul existent pentru că intenția este să îl folosim după ce o să se încheie necazul cu Covid, el poate rămâne funcțional încă 10-15 ani după aceea și va rezolva problema confortului pacienților în saloane, pentru că astăzi avem o mare problemă vis-a-vis de calitatea serviciilor medicale”, a mai declarat președintele CJ, Romeo Dunca.
Finanțarea pentru spital vine de la Guvern, Dunca precizând că va finaliza cât mai repede toate procedurile pentru a putea depune proiectul la București, sperând că va fi și aprobat.
Spitalul modelar va fi compus din trei construcții pavilionare, zona de ATI – Covid cu 29 de locuri, plus spațiile administrative, zona a II de triaj al pacienților va acvea 24 de locuri și zona III de internare a pacienților pozitivi la covid formele medii și ușoare va avea 70 de locuri. Pe viitor, după dispariția pandemiei, spitalul poate fi reogranizat administrativ, pavilionul I urmând a fi legat efectic printr-un tunel care să permită accesul către staționarul I pentru conectarea cu blocul operator.
ALEXANDRA PASCARIU