Dumitru Rujan: Caraş-Severinul trebuie să fie o perlă a turismului românesc!
De când mă ştiu, în Caraş-Severin se vorbeşte de revigorarea turismului. S-a vorbit atât de mult fără ca autorităţile să facă ceva concret încât deja subiectul pare banal şi nimeni nu mai crede în atingerea acestui obiectiv.
ADVERTORIAL. Dezvoltarea durabilă şi sănătoasă a turismului în Banatul de munte este una din priorităţile mandatului meu de deputat. Pentru atingerea acestui obiectiv, vom începe o dezvoltare accelerată şi consistentă a infrastructurii. Este păcat să pierdem turiştii. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în primele şase luni ale lui 2020, circa 180.000 de turişti au ajuns să viziteze judeţul Caraş-Severin, cu 45.512 mai mult faţă de perioada similară a anului 2019. Trebuie să sporim acest număr. Caraş-Severinul are nevoie de drumuri de calitate superioară, care să facă legătura cu autostrada şi cu aeroportul. De asemenea, trebuie să revitalizăm transportul feroviar de persoane. Odată cu dezvoltarea acestor lucrări de infrastructură, ne vom orienta pe accesarea fondurilor europene, atât pentru aceste lucrări, cât şi cele accesibile investitorilor privaţi.
La sfârşitul anului trecut, în Caraş-Severin existau 244 de unităţi de cazare, împărţite pe hoteluri şi moteluri-36, cabane turistice-19, pensiuni turistice-70, pensiuni agroturistice-86, campinguri şi unităţi de cazare de tip căsuţă-6, hosteluri-11, popasuri turistice-6, tabere pentru elevi -2, vile turistice şi bungalouri-8. Vom organiza campanii prin care să informăm oamenii cum pot accesa aceste fonduri şi vom acorda asistenţă celor care doresc să o facă, iar numărul unităţilor de cazare trebuie să crească.
Ţinta noastră este ca, pe lângă marii investitori, să prospere şi cei mici şi medii. Sunt om de afaceri şi ştiu că investitorii trebuie ajutaţi. Intenţionăm să facilităm dezvoltarea unui întreg circuit în segmentul turismului prin promovare inteligentă, prin branduirea unor produse tradiţionale, prin acordarea de facilităţi în această direcţie. Scopul final este ca întreg judeţul să poată beneficia de comorile naturale pe care le avem, de la Ochiu Bei la morile de la Gârnic, de la Vila Klaus la Mina Anina, de la Băile Herculane la Cascada Bigăr, comori care au fost lăsate în mare parte în paragină până acum. Cei mai în vârstă îşi amintesc şi acum cu plăcere cât de populat era Semenicul pe vremuri. Sau ce liniştitor putea să fie un sfârşit de săptămână la Mărghitaş. Sau la Sasca Montană. Dorim să aducem toate obiectivele turistice din judeţ la un standard modern, să învăţăm cum să ne promovăm locurile şi să aducem în Caraş-Severin turişti din străinătate, care să petreacă un întreg sejur aici, să se plimbe, să mănânce local, să cumpere suveniruri şi să cheltuiască bani într-o arie cât mai răspândită.
Doar aşa, putem da o şansă reală turismului în Caraş-Severin şi doar aşa putem aduce bani în judeţ pentru dezvoltări ulterioare. Începutul va fi greu, dar cu implicare sporită, cu bune intenţii şi fiind mereu aproape de oameni, sunt convins că împreună vom face din judeţul nostru o perlă turistică de renume internaţional.
„Să hotărâm asta pe 6 Decembrie” – Dumitru Rujan, candidatul PNL Caraș-Severin pentru Camera Deputaților la alegerile din 6 decembrie 2020!