Dublă lansare de carte a două personalități – Lia Lucia Petric Epure și Sorin Pescariu!

Dublă lansare de carte a două personalități – Lia Lucia Petric Epure și  Sorin Pescariu!
Dublă lansare de carte a două personalități- Lia Lucia Petric Epure și Sorin Pescariu! Reșița găzduiește vineri 15 iulie, ora 17:00, la Biblioteca Germană ‘’Alexander-Tietz’’ o dublă lansare de carte a două personalități- Lia Lucia Petric Epure și profesor doctor în ştiinţe medicale, Sorin Pescariu, respectiv „Regele Mihai un surâs care nu se vede’’ și ‘’De-a Rostogolul prin Amânaria’’. Un eveniment pe cât de profund, pe atât de frumos ca prietenia ce îi leagă pe autori.
Dacă Reșița a învățat România siderurgie, dacă bănățenii noștri  au fost adevărați maeștri ai industriei românești, acest eveniment ne onorează cu prezența a două personalități universitare, care fac parte din elita presei și medicinii europene, Lia Lucia Petric Epure și professor doctor în științe medicale, Sorin Pescariu!
Programul manifestării este următorul:
CUVINTE INTRODUCTIVE: Erwin Josef Țigla

MODERATOR: Dana Antoaneta Bălănescu

  1. Prezentare de volume cu participarea autorilor: 
  2. „Regele Mihai, un surâs care nu se vede”, autoare: jurnalista și scriitoarea timișoreană Lia Lucia Epure. 

Prezintă: Anca Bica Bălălău

  1. De-a rostogolul prin Amânăria”, autor: medicul timișorean, prof. univ. dr. Sorin Pescariu, născut la Dalboșeț / Valea Almăjului.

Prezintă: Carmen Șulți

  1. Recital muzical susținut de Marianne și Petru Chirilovici (piese din repertoriul românesc și international)
Intervenții din public (dacă este cazul).
CUVINTE LA FINAL: Erwin Josef Țigla

Despre autori:
”Regele era în casa noastră peste tot’’ este cheia sufletească a acestei cărți
Cu ea  descuiem toate stările pe care autoarea le dăruiește celui ce o citește…Cu permisiunea Casei Regale , Lia Lucia Petric Epure, journalist și professor universitar,  a scos de sub tipar o colecție de expresii și citate,’’ așezate în dantele verbale’’, pe care Regele Mihai le-a adunat, conștiincios, în viața sa și le-a încredințat celei care astăzi ni le dăruiește și nouă.

Lia Lucia Petric Epure a avut rădăcini bune. Din seva lor am gustat și eu. venerabilul său tată, Caius Petric- primul președinte PNL Caraș-Severin după 1990 – a fost prima lecție de istorie adevărată. Distinsa mama a fost Doamna pe care o admira puștiul meu, elev fiind.
Un cuplu regal într-o Reșiță comunistă si muncitorească. Un cuplu demn, cu rafinamentul boemei la butonieră. Un cuplu a cărui soartă a fost afectată de persecuțiile regimului comunist, dar cu câtă aristocrație a umilit încercările vieții.
Citește și: ‘’Ia o carte în vacanță!’’ sau ‘’Citești și câștigi!’’
”Am avut marea onoare și marele dar de la Dumnezeu de a-i fi în preajmă, de nenumărate ori. Mi-a acordat onorarea și acceptul de a scrie cartea ”Regele Mihai, un surâs care nu se vede”, în 2006, apoi, în încă două ediții. A spus pentru această carte lucruri irepetabile, a fost sincer, curat, așa cum i-a fost toată viața…
Regele Mihai a avut un destin unic. A fost blând, calm, senin, profund, limpede, elegant, tăcut. Genera liniște și pace în jurul său. Nu se putea să nu-l iubești’’ se mărturisește autoarea cărții „Regele Mihai, un surâs care nu se vede”, Lia Lucia Petric Epure!

‘’De-a Rostogolul prin Amânaria’’, volum ce-i aparține medicului cardiolog Sorin Pescariu, este un serial de suflet ce dezvăluie stări care descriu fiecare an scurs de la Revoluție. Toate articolele publicate în carte te poartă cu sufletul autorului prin fiecare vis, cădere sau speranță a societății românești, resuscitată sau victorioasă, în funcție de anvergura fiecărui eveniment.

De la ‘’Nimeni, niciodată’’, primul articol publicat în carte până la ‘’Temesvar 30. Apologia lui Laszlo Tokes’’, ce încheie acest reportaj al primelor două decenii de libertate, suntem purtați și distribuiți în acest film imaginar fiecare cu personajul lui. Incisiv, romantic, dur sau uneori chiar credul, autorul trăiește pasional fiecare eveniment și ni-l transmite ‘’la cald ‘’de pe frontul imaginar al unei lupte pentru adevăr și dreptate.

Dealtfel, după  anul 1989, intelectualii români s-au implicat în viața socială încercând să canalizeze soarta României pe drumul democrației. 

Din elita acelor timpuri de atunci, dar și de astăzi , face parte și profesorul universitar doctor Sorin Pescariu, coordonator PN la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara. S-a născut pe Valea Almăjului, a învăţat la Reşiţa şi a devenit unul dintre cei mai buni medici cardiologi din Banat şi din ţară.

„Întotdeauna mi-a plăcut să citesc. De aproximativ 55 de ani bucuria de a deschide o carte nouă rămâne printre cele mai mari ale vieții mele. Nu pot trăi fără cărți ”, este cuvântul de început al distinsul nostru profesor …
Deasemenea, renumitul cardiolog, prof. univ. dr. Sorin Pescariu a fost încă din adolescenţă pasionat de atletism, în general și de aruncarea suliței în mod special. În anul 1972 a devenit campion național de juniori la aruncarea suliţei. În 1980 a făcut parte din lotul olimpic lărgit al României.
A realizat o carieră profesională de excepţie. Pasiunea pentru sport nu a abandonat-o niciodată. A înregistrat de-a lungul timpului multe performanţe ce i-au confirmat aptitudinile sportive și în continuare a obţinut rezultate de podium în plan naţional şi international. În paralel cu vocația de medic este și un foarte bun scriitor, analist politic și jurnalist.
Este, dealtfel, cunoscut în istorie faptul că foarte mulți medici au ajuns și scriitori valoroși. Și cu permisiunea ta cititorule, aș nominaliza.. De la Hipocrate la Anton Pavlovici Cehov, Vasile Voiculescu, Emil Brumaru, Victor Babeș, Friedrich Schiller, Mihail Bulgakov, Augustin Buzura sau Francois Rabelais, doar o infimă parte dintre ei. Medicina a contribuit, așadar, cu „ostașii săi în halate albe’’ la bogăția literaturii universale.

’DE-A ROSTOGOLUL PRIN AMÂNARIA’’ este un volum sub formă de atitudine civică, ‘’poate mai necesară ca oricând, într-o țară unde lupta pentru democrație este abia la început’’ după cum subliniază autorul.

Așadar, vineri reșițenii se pot bucura de o revedere de suflet cu doă personalități ale Banatului, Lia Lucia Petric Epure și Sorin Pescariu, o confirmare a cee ace afirma regele Mihai: ’’România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre, servite responsabil şi generos’’.

Lasă un răspuns