Deputatul Jaro Marșalic: „Orașul Anina s-a dezvoltat treptat în cei 250 de ani de existență! Tradiția orașului obligă la un proces continuu de modernizare a localității!
Deputatul Jaro Marșalic: „Orașul Anina s-a dezvoltat treptat în cei 250 de ani de existență! Tradiția orașului obligă la un proces continuu de modernizare a localității!”
Luna iunie marchează două evenimente istorice foarte importante pentru istoria oraşului Anina şi a cartierului Steierdorf. Dacă la începutul lunii, pe 4 iunie s-au sărbătorit cel de-al 150-lea hram al bisericii romano-catolice din Steierdorf, ieri pe 24 iunie, orașul Anina a împlinit 250 de ani de existență.
Evenimentul a fost sărbătorit cu mare fast în organizarea de excepție a primăriei orașului Anina.
La eveniment a participat deputatul liberal, Jaro Norbert Marșalic, vicepreședintele Consiliul Județean Caraș-Severin, Ovidiu Rădoi, seniorul PNL Caraș-Severin, Horia Irimia, Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor, Valentin Sfercoci, președintele comunității bisericilor creștine baptiste și oaspeți de peste hotare alături de personalități ale orașului Anina.
Deputatul Jaro Marșalic a mărturisit celor prezenți că este legat sufletește de aceste locuri și speră ca bogata istorie a orașului să fie baza unui nou început pentru dezvoltarea localității. „Remarc faptul că Anina se află într-un continuu proces de modernizare și impune totodată un mare respect față de tradiția în primul rând industrială a localității! Orașul Anina s-a dezvoltat treptat începând cu anii de început ai localității, 1773 când s-au stabilit în zona primii coloniști din Styria -Austria. Așadar au trecut 250 de ani plini de istorie de la înființarea localității Steierdorf -Anina, când a avut loc și prima atestare documentară!”
Citește și: Orașul Anina este la ceas aniversar! Un sfert de mileniu de existență!
Data de 24 iunie 1773 este considerată oficial ca momentul înființării actualului cartierul Steierdorf și practic a orașului Anina. Primele familii de coloniști austrieci ajungeau la acea dată la Anina, întemeind o colonie muncitorească. De aici s-a dezvoltat ulterior viitoarea localitate Anina, declarată oraș in 1952. Colonia muncitorească de la Steierdorf, creată ca exploatare forestieră orăviţeană a Aerariului Montan, era aşezată la vremea aceea într-o pădure seculară aproape de nepătruns şi se afla sub administraţie Austro – Ungară.
Programul a început cu o slujbă la biserică pentru că a fost și sărbătoare Sânzienelor. A continuat cu festivitatea efectivă cu parada pompierilor voluntari și a fanfarei. În Casa de Cultură din Steierdorf au fost susţinute discursurile de deschidere a festivității din partea invitaților senatori, deputați, consulii Austriei și Italiei, primarii localităților din România, Serbia și România cu care este înfrățită Anina.
La ora 17:00, Prea Sfințitului Lucian a ținut un Te Deum la Biserica Ortodoxă din Anina, urmat de la ora 18:00 de o seară tradițională românească.
Manifestarea dedicată Aninei la un sfert de mileniu a avut un real succes.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.
Folosim cookie-uri pentru a ne asigura că vă oferim cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă continuați să utilizați acest site vom presupune că sunteți mulțumit de el.Ok