De săptămâna viitoare, populația eligibilă va primi pastile de iodură de potasiu

De săptămâna viitoare, populația eligibilă va primi pastile de iodură de potasiu
De săptămâna viitoare, populația eligibilă va primi pastile de iodură de potasiu. Toate persoanele eligibile, cele cu vârsta de până la 40 de ani, vor primi gratuit, începând de săptămâna viitoare, pastile de iodură de potasiu, potrivit ministrului sănătății.

În prealabil însă, respectiv în această săptămână, are loc o campanie de informare privind utilizarea pastilelor de iodură de potasiu și pericolele pe care le implică folosirea lor fără o recomandare. Iodura de potasiu este folosită doar în cazul apariției unor accidente nucleare și a unui nivel mare de radiații, pentru a preveni absorbția de iod radioactiv în organism.

Alexandru Rafila, ministrul sănătății, a declarat: “săptămâna aceasta facem campania de informare (privind pastilele de iodură de potasiu – n. red.) și, începând de săptămâna viitoare, distribuția la toți cei care sunt eligibili, în principiu populația până la vârsta de 40 de ani”.

Distribuția pastilelor de iodură de potasiu se va face prin intermediul medicilor de familie și ar trebuie să dureze aproximativ două-trei săptămâni.

Pastilele de iodură de potasiu nu trebuie luate preventiv, ci doar în cazul unei situații de urgență generată de un accident nuclear și doar la indicațiile autorităților.

Citește și :Documente medicale care își pierd valabilitatea în 31 martie 2022

Necesitatea distribuirii pastilelor cu iod apare, după cum spune ministrul, pe fondul conflictului din Ucraina și a unui eventual accident nuclear ce ar putea avea loc acolo, dar și a faptului că, în cazul unui astfel de accident, dacă ar demara imediat după identificarea lui, distribuția pastilelor ar dura prea mult, iar recomandarea este ca ele să fie administrate celor expuși la iod radioactiv în cel mult opt ore de la anunțul autorităților.

E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeți că în vecinătatea imediată a granițelor României se desfășoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există și o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei și este normal ca autoritățile de sănătate publică să reacționeze rapid și să găsească o soluție pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populației unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Iodura de potasiu se folosește doar în cazul unor accidente nucleare, pentru a preveni absorbția de iod radioactiv în tiroidă. În cazul accidentelor reactoarelor nucleare, poate să apară o emisie de iod radioactiv. Dacă o persoană se contaminează, iodul radioactiv este preluat de către tiroidă.

Sursa :ms.ro

Lasă un răspuns