De Rusalii, Sfântul Duh să se pogoare asupra tuturor, cu liniște, pace și binecuvântări divine. Doamne ajută!

De Rusalii, Sfântul Duh să se pogoare asupra tuturor, cu liniște, pace și binecuvântări divine. Doamne ajută!
De Rusalii, Sfântul Duh să se pogoare asupra tuturor, cu liniște, pace și binecuvântări divine. Doamne ajută! Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi un eveniment deosebit subliniat în calendarul creștin, Rusaliile. Acestea sunt sărbătorile la 50 de zile de la Învierea Domnului și la 10 zile de la Înălțare. Catolici și creștinii respectă întocmai datinile din dreptul sărbătorii. Rusaliile (Sărbătoarea Cincizecimii) cad întotdeauna în ziua de Duminică.

Acesta este o sărbătorire cu adevărat remarcabilă. Nu este vorba nu numai despre ce s-a întâmplat în aceea zi, cum și de ce și când, a făcut Dumnezeu acest lucru. A fost  un dar ceresc foarte important pentru tine, creștine!

Rusaliile reprezintă cea mai veche sărbătoare creștină, încă de când s-a format Biserica. Este cunoscută și sub denumirea de Cincizecime. Evenimentul are dublă semnificație în istorie în perioada primelor două secole creștine.

Atunci se celebra Pogorârea Duhului Sfânt, dar și Înălțarea. Ulterior, cele două sărbători s-au despărțit în jurul anului 400. Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinții Apostoli și în modul acesta s-a întemeiat la Ierusalim Biserica lui Iisus Hristos.

De Rusalii

Tradiții și superstiții

Cuvântul Rusalii provine din latinescul ‘rosalia’, care simbolizează o sărbătorire a trandafirilor. O altă poveste arată că ziua este legată de fiicele împăratului Rusalim despre care se credea că are puteri magice pe care le foloseau pentru a seduce și ulterior pedepsi pe cei care le încălcau cuvântul.

Superstițiile arată că Rusaliile sunt ielele cunoscute în popor care stau în acele zile lângă izvoare și ademenesc oamenii cu cântecul lor. Cei care se opresc să asculte se prind în horă cu ele și se îmbolnăvesc după ce intră într-o transă din care nu pot fi scoși decât cu ajutorul unor descântece.

Rugăciuni rostite de Rusalii

„Împărate Ceresc, Mângâietorule, Duhul Adevărului, Care pretutindenea ești și toate le plinești, Vistierul bunătăților și Dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea, și mântuiește, Bunule, sufletele noastre. Slavă Tatălui, a Fiului, a Sfântului Duh, Amin”, este rugăciunea spusă în cadrul slujbelor cu privire la acest eveniment, dar și de către români în timpul rugăciunilor de acasă. Se spune că aceste cuvinte te feresc de rău și de apariția ielelor în preajma ta, iar astfel vei fi în siguranță.

Ce s-a întâmplat la Rusalii?

Duhul Sfânt a locuit printre oamenii care L-au urmat pe Iisus. Dumnezeu a creat Biserica prin ”cei aleși”, Capitolul 2 din Faptele Apostolilor vorbește tocmai despre lucrurile acestea.În ziua aceea, Spiritul lui Dumnezeu a coborât la 120 de oameni care au urmat învățăturile lui Iisus, iar acești oamenii au început să vorbească cu putere, în diferite limbi (altele decât limba lor de baștină). Acesta a creat o adevărată revoluție pentru că erau mii de oameni în Ierusalim. Atunci și ei au văzut ce s-a întâmplat. În fața mulțimii, Petru a propovăduit pentru prima dată Evanghelia, iar mesajul transmis a avut un impact mare, 3000 de oameni au devenit ucenicii lui Iisus, chiar din ziua aceia (Faptele Apostolilor 2:41). De atunci, Evanghelia s-a răspândit pretutindeni. Totul a început cu prima Duminică a Cincizecimii.

Aceasta s-a întâmplat la 50 de zile de la Învierea lui Iisus. Undeva înainte de 50 de zile, ucenici au fost convinși că Iisus va fi Înviat din morții. În Duminica de Rusalii, totul s-a făcut public și istoric totul s-a schimbat. Fie că, crezi sau nu că a Înviat Iisus,viața ne-a fost schimbată după Duminica de Rusalii.

Să ne bucurăm de Sărbătoarea Rusaliior lângă cei dragi! Doamne Ajută!
sursa articol și foto: vesteabuna

Lasă un răspuns