Cursuri de educație sexuală în școli
Cursuri de educație sexuală în școli. La cursurile de educație sexuală, mai exact, de prevenire a contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor prin programe de educație pentru sănătate, vor putea participa elevii începând cu clasa a VIII-a și doar dacă părinții lor sunt de acord, potrivit unui proiect de lege ce a primit astăzi votul decisiv al deputaților. Proiectul se află la a doua trecere prin Parlament, după ce, în noiembrie 2020, președintele țării l-a trimis la reexaminare.
Proiectul de lege, ce vizează introducerea în Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului a unor măsuri de protecție a copiilor aflați în plasament sau instituționalizați, a atras foarte multe critici din cauza faptului că viza și includerea unei noi materii în școli, respectiv educația pentru viață, inclusiv sanitară.
În prezent, conform amendamentelor primite din partea comisiilor deputaților înainte de votul decisiv; unde s-a aflat pentru a doua oară, ca urmare a cererii de reexaminare emisă de șeful statului; se face referire la „programe de educație pentru sănătate”, care vor avea ca scop prevenirea contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor. Aceste programe se vor adresa elevilor începând cu clasa a VIII-a și vor putea fi urmate de aceștia doar cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților acestora.
După ce a trecut de Parlament, proiectul de lege merge acum la președintele țării, pentru promulgare.
Indiferent de finalitatea acestui proiect de lege, ministrul Educației a anunțat; în noiembrie 2021, că există un plan pentru introducerea acestei componente de educație sexuală în școli; în cadrul unui curs de „Educație pentru viață”, începând cu anul școlar 2022-2023. Spre deosebire de prevederile proiectului de lege menționat anterior; la cursul de „Educație pentru viață” toți copiii ar urma să fie înscriși din oficiu; însă părinții care nu vor dori ca ai lor copiii să urmeze acest curs vor putea face o cerere de retragere, similar cu orele de religie.
Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, disciplina „Educație pentru viață” va cuprinde; de la clasa a V-a până la clasa a XII-a, următoarele module obligatorii adaptate vârstei elevilor:
- educație civică;
- educație sanitară;
- educație sexuală;
- educație pentru alimentație sănătoasă;
- educație pentru prim-ajutor;
- educație juridică;
- educație financiară;
- educație rutieră;
- educație civică.