Cum se mai acordă acum concediu medical pentru COVID-19?
Cum se mai acordă acum concediu medical pentru COVID-19? De când s-a terminat starea de alertă, problema concediilor medicale pentru COVID-19 nu se mai pune în cazul celor carantinați, ci doar în cazul celor izolați, adică celor depistați pozitiv cu virusul.
Practic, asta înseamnă că nici pentru situații în care, să zicem, la locul de muncă ar apărea mai multe cazuri, nu se va mai pune problema declarării unui focar de COVID-19 în respectiva unitate și trimiterea acasă (în șomaj tehnic decontat de stat) a celorlalți angajați.
„Pentru cazurile testate pozitiv cu virusul SARS-COV-2, se eliberează concediu medical, potrivit cadrului legal, respectiv OUG nr. 158/2005 cu modificările și completările ulterioare. Ca urmare a încetării stării de alertă pe teritoriul României, după data de 08.03.2022, în cazul depistării unui caz pozitiv de COVID-19, fată de contacții acestuia, nu se mai dispune măsura carantinării, conform art. 1 din HCNSU nr. 16/08.03.2022”, au clarificat cei de la Ministerul Sănătății.
Practic, se mai pune problema de concediu medical acum doar pentru cei infectați cu COVID-19, adică doar pentru situațiile de izolare, nu și pentru carantinare. Eliberarea certificatelor de concediu medical pentru izolare se acordă persoanelor infectate cu virusul, în funcție de locația unde s-a impus măsura izolării: în spitale sau la domiciliu.
Certificatele de concediu medical pentru cei infectați și izolați în unități sanitare sau într-o locație alternativă atașată uneia se vor elibera:
- de către medicul curant din unitatea sanitară sau din locația alternativă atașată acesteia, atât pentru perioada internării, cât și pentru perioada externării, după caz;
- în situația în care medicul din spital nu a eliberat concediu medical la externare, și persoana asigurată necesită izolarea la domiciliu sau la locația declarată de aceasta, certificatul de concediu medical se acordă pentru aceeași afecțiune de către medicul de familie care monitorizează starea de sănătate a persoanei prin sistemul de telemedicină sau prin consultații medicale la distanță.
Pentru cei izolați la domiciliu sau la o locație declarată, certificatele de concediu medical se eliberează de medicul de familie care are în evidență persoana infectată:
- persoanele nevaccinate, care nu au trecut prin boală sau cele trecute prin boală de mai mult de 90 de zile, vor primi concediu medical pentru o perioadă de șapte zile;
- persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 90 de zile, vor primi concediu medical pentru o perioadă de cinci zile.
Citește și : Începe distribuirea pastilelor cu iod
Totodată, potrivit normelor de aplicare a OUG nr. 158/2005, conținute în ordinul nr. 15/2018/1.311/2017, în situația în care starea de sănătate a pacientului nu s-a îmbunătățit, iar reluarea activității nu poate fi posibilă (pentru pacienții cu sechele post-COVID-19), concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă va putea fi prelungit de medicul de familie, însă fără ca durata cumulată a concediilor medicale să depășească 28 de zile calendaristice în ultimul an.
Ulterior, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau din spital.