Cum pot ajunge românii să plătească rate mai mici?

Cum pot ajunge românii să plătească rate mai mici? Românii ai căror venituri cresc vor plăti rate reale mai mici în 2022?
În ultimul raport publicat de BNR cu privire la evoluția ratei inflației, se arată că la nivel global s-au înregistrat creșteri de prețuri importante în ceea ce privește bunurile de larg consum. Din păcate, dinamica acestor creșteri a depășit, în majoritatea cazurilor, valorile anticipate; urcând, astfel și mai mult deasupra țintelor de inflație stabilite de mai multe bănci centrale.
Nivelul inflației joacă un rol foarte important în stabilirea dobânzilor, prin intermediul politicilor monetare, deoarece obiectivul băncilor centrale este, în primul rând, acela de a asigura stabilitatea prețurilor, iar pentru a-și atinge obiectivele apelează la principalul instrument al politicii monetare: rata dobânzii. Prin urmare, o rată mare a inflației determină majorarea dobânzii de politică monetară, fapt petrecut recent; când BNR a decis majorarea acesteia la o valoare de 3 % pe an, de la 2,5 %; precum și creșterea la 2% pe an a ratei dobânzii la depozite.
Specialiștii  estimează că, anul acesta, dobânzile bancare, inclusiv cele la credite, nu doar la depozite; au toate șansele să nu depășească inflația care a a înregistrat un ritm de creștere mult mai rapid.

Printr-un calcul simplu, care se bazează pe aprecieri reale în care valoarea ROBOR se situează între 5-6% pe an și o marjă a băncii între 2%-3%; relevă faptul că dobânzile pentru creditele acordate în lei, nu vor trece de pragul de 9-10%; în timp ce inflația este estimată în perioada următoare la 10,15%. În plus, dacă previziunile BNR care indică un vârf al inflației în acest an de 11,2% se vor adeveri; dobânzile se vor situa cu cel puțin 2 puncte procentuale sub rata anuală a inflației.

Citește și : Se acordă 700 de lei pentru pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei

Prin urmare, dobânzile la creditele contractate au toate șansele să rămână pe tot parcursul anului 2022, și începutul anului 2023 sub inflație, iar cei care au credite vor avea de câștigat, acest lucru fiind posibil, cu condiția ca și veniturile să crească în același ritm cu cel al inflației.

sursa : bnr.ro

 

 

Lasă un răspuns