Cum ne afectează astenia de primăvară?
Cum ne afectează astenia de primăvară?
Schimbarea de anotimp sau trecerea de la rece spre mai cald, uneori mai brusc, este destul de resimțită pentru organismul nostru. Dacă până în urmă cu câteva decenii nu prea aveam informații despre astfel de stări, în ultimii ani apare tot mai des pe buzele noastre un sindrom comun: astenic. Nu este o boală propriu-zisă, ci o stare de disconfort și de slăbiciune generalizată.
Astenia este senzația de oboseală sau de oboseală a corpului. Ea poate duce la o lipsă de energie pentru a mișca anumite părți ale corpului sau chiar toate părțile corpului și poate provoca, de asemenea, oboseală mintală. Unele persoane experimentează astenia la nivelul membrelor, în timp ce alții o resimt ca o slăbiciune a întregului organism și care este adesea rezultatul unei infecții bacteriene sau virale, cum ar fi gripa sau hepatita, ceea ce este mai grav.
Astenia de primăvară este o tulburare care se produce, în general, la trecerea de la iarnă la primăvară, și chiar dacă toată natură reînvie, unele persoane par că nu se pot adapta acestor schimbări, iar acestea prezintă o serie se simptome fizice sau mintale, care vin pe fondul creșterii cantității de melatonină (hormonul întunericului), a reducerii cantității de serotonină și afectarea ritmului circadian.
Citește și: Ediție bilingvă a Noului Testament la Vatoped
Cele mai frecvente simptome ale asteniei de primăvară sunt:
– oboseală severă și lipsă de energie
– dificultăți de somn sau nevoie excesivă de somn
– scăderea concentrării și a productivității
– iritabilitate și stres crescute
– stări de rău, dureri de cap, dureri musculare
– scăderea apetitului sau apetit excesiv
Astenia de primăvară se agravează mai ales odată cu schimbarea orei. Dar cum facem față acestor stări? Pentru a putea gestiona mai bine astenia de primăvară este indicat să evităm sedentarismul. Menținerea contactelor sociale sunt foarte importante pentru un echilibru la nivel emoțional. Să râdem cât mai mult și să căutăm distracții. Este extrem de benefic pentru cei care trec printr-o astfel de problemă. Petrecerea în aer liber, mișcarea care descarcă serotonina, soarele, contactul cu natura, putem planta în grădină diverse sortimente de plante, toate acestea ne pot ajuta să ținem departe astenia de primăvară. Hidratarea și consumul de produse vegetale crude, bogate în vitamine ajută la gestionarea acestor stări. În ceea ce privește schimbarea orei de vară, ce a avut loc la finalul săptămânii trecute, în noaptea de 25 spre 26 martie, poate avea un impact major asupra sănătății, chiar dacă cei mai mulți dintre noi reușesc să își ajusteze și ceasul biologic. Așadar, luptați și nu veți simți această schimbare.
Umpleți timpul cu activități recreative și stați departe ziua de televizor iar seară vă veți odihni mai bine. Calitatea mai bună a aerului și mișcarea vă menține un standard de viață mai sănătos.
foto articol: medlife