Cum a afectat pandemia de Covid-19 fotbalul românesc

  Liga I și-a reluat activitatea în weekend-ul 13-14 iunie, în condiții speciale, stabilite prin protocolul încheiat între Federaţia Română de Fotbal, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Tineretului şi Sportului. Meciurile oficiale s-au disputat fără spectatori, măsură care a dus la pierderi financiare pentru cluburi.

  Universitatea Craiova a înregistrat o medie de 13.058 de spectatori pe meci în acest sezon, iar la ultimele patru partide disputate acasă din Play-Off, clubul ar fi încasat 324.000 de euro doar din vânzarea de bilete. Pe locul doi într-o ierarhie a cluburilor care resimt, din punct de vedere financiar, lipsa suporterilor, este și Dinamo București, şi asta pentru că echipa din „Ștefan cel Mare” ar fi produs din vânzarea biletelor aproximativ 171.000 de euro.

 Actualul sezon de Liga a II-a, din care s-au disputat 24 de etape dintr-un total de 38  până la suspendarea sa din cauza crizei generate de Covid-19, s-a încheiat fără să retrogradeze nicio echipă, iar pentru promovare se va desfășura un Play-Off disputat cu jocuri într-o singură manșă. Pe 4 iulie a început Play-Off-ul, care cuprinde primele șase echipe clasate înainte de oprirea campionatului: UTA Arad, CS Mioveni, Turis Oltul Turnu Măgurele, Campionii FC Argeș, Petrolul Ploiești și Rapid București. Din păcate, startul nu a fost lipsit de incidente neplăcute, jocul dintre UTA și Petrolul nu s-a disputat, deoarece șase jucatori și un magazioner de la clubul Petrolul au fost testați pozitivi cu noul Coronavirus.

Foto: site FRF

 Actualul sezon al Ligii a III-a s-a încheiat prematur, după doar 16 etape desfășurate dintr-un total de 30. Nu a retrogradat nicio echipă, iar în Liga a II-a vor promova cluburile clasate pe primul loc sau învingătoarele meciului de baraj în dublă manșă între locul 1 și locul 2 din fiecare serie, dacă diferența este mai mică de trei puncte între ele.

 Din păcate, Liga a IV-a nu s-a putut relua, deoarece „Protocolul Medical” impus pentru desfășurarea meciurilor de fotbal este mult prea costisitor pentru echipe. Acestea nu au „buget” pentru efectuarea testului „Covid-19” întregului lot de jucători, staff-ului tehnic și administrativ. Pentru finalizarea campionatului, se așteaptă data de 15 iulie, modificarea protocolului și speranța că se vor putea stabili campioanele județene, care vor participa la jocurile de baraj pentru promovarea în Liga a III-a. Anul acesta, la jocurile de baraj se vor întâlni câte trei campioane județene, iar câștigătoarea fiecărei grupe va promova în Liga a III-a, precum și cel mai bine clasate locuri doi, în funcție de locurile rămase vacante.

          Cu speranța că noi toți, suporteri, jucători, oficiali, simpli spectatori sau cetățeni, vom respecta măsurile impuse de autorități în lupta anti-COVID, și  fotbalul va reveni la normal…

FLORIN ȘTIUBE

Lasă un răspuns