CSM Reșița visează la play-off!

CSM Reșița visează la play-off!

Cristi Pătru a jucat fotbal în tinerețe, la CSȘ Reșița pe postul de atacant împins sau extremă. În final, a ajuns să fie finanțator în handbal, la HC Petrea, iar în prezent este președintele secției de handbal de la CSM Reșița.

GCS.: Cristi, în tinerețe tu ai jucat de fapt fotbal! Acum, la maturitate însă activezi în handbal!

C.P.: Da, în copilărie am jucat fotbal, ca orice puști, de pe vremea aceea. Am fost la Școala Sportivă la domnul Ion Copăceanu, pe postul de atacant împins sau extremă. Eram coleg cu Beloaia, cu Radu David, cu Lupan, iar în final am plecat la Facultate, la Timișoara.

GCS.: De când coordonezi activitatea de la CSM Reșița?

C.P.: De doi ani!

GCS.: Și cum ți-ai evalua mandatul?

C.P.: Unul care a avut reușite și nereușite, deopotrivă. La cele bune, am bifat cu toții, o promovare anul trecut, hai să spunem prin prisma rezultatelor, nu ne-am descurcat foarte bine în Ligă, am făcut doar zece puncte. Mi-am asumat asta înca de la bun început, pentru că am încercat să construim o echipă tânără, în Liga, cu mulți reșițeni. Putem spune că am avut noroc cu pandemia,  am rămas în liga, însă la fel de adevărat este ca în handbal sunt de fapt două campionate. Unul este regulat și celălalt campionat este play-out. In play-out intră ultimele șase echipe din clasamentul regulat, iar echipa de pe locul 14 intră în competiție cu zero puncte, echipa de pe locul 13 cu un punct puncte și așa mai departe! Se joacă fiecare cu fiecare, tur-retur, iar la final retrogradau ultimele două clasate și locurile 11 și 12 mergeau la barajul care se jucau cu echipele din divizia A, primele două din turneul final. În divizia A, sunt patru serii geografice și după ce se joacă meciurile din fiecare serie, urmează un turneu semifinal, cu primele două echipe din fiecare serie. Apoi urmează turneul final, în patru echipe, în care primele două promovează, iar cele de pe locurile trei și patru ale turneului final, merg la barajul pentru promovare în liga Zimbrilor, cu echipele de pe locurile 11 și 12 din Liga Națională.

GCS.: Cum ați gestionat situația în perioada pandemiei?

C.P.: La inceput, nu ne-a picat bine nici din punct de vedere sportiv și nici uman, dar treptat ne-am obișnuit cu ideea și am făcut ceea ce a făcut toată lumea. În prima fază ne-am antrenat afară, timp de șapte zile, nu am știut cât o să dureze, apoi când lucrurile au devenit clare, fiecare s-a izolat acasă si ne-am pregătit on-line. Am așteptat sa vedem ca se întâmplă, apoi a venit decizia FRH de a nu mai retrograda nici o echipă, dar la anul vor fi 16 în campionat și vor retrograda direct patru echipe!

GCS.: Cum a găsit, CSM Reșița, liga Zimbrilor?

C.P.: Liga este puternică și anul acesta va fi și mai puternică. S-a schimbat regulamentul, criteriile cu care poți să aduci jucători străini și cred că Liga va fi mai puternică și prin prisma asta, a sosirii mai multor jucători străini în campionat. Apoi, mai este și faptul că vor fi 16 echipe și asta duce automat la o liga mai puternică.

GCS.: Apropos, de jucători străini în campionat!  are o pepiniera bună de juniori! Există un liceu cu program sportiv?

C.P.: Odată este Liceul Traian Vuia, care de ani de zile, are numai fete și mai este CSM Reșița, care pot să spun că are toate grupele de juniori, de la baby-handbal, la juniori I.

GCS.: De ce se preferă totuși, la prima ligă, jucătorii stranieri? Sunt mai buni, mai disciplinați sau mai ieftini decât cei români?

C.P.: Ai atins toate punctele… Nu știu dacă putem vorbi de jucători străini mai buni decât cei români, dar sunt mai disciplinati, poate și pentru că sunt într-o țară străină lor, dar primează de cele mai multe ori și prețul. Un lucru surprinzător poate pentru multă lume, este că jucătorii romani sunt puțini și cer mulți bani! Asta este adevărul, însă eu cred că lipsește un campionat intermediar, ceva de genul tineret. Pentru ca acolo este vârsta, la care tinerii se cam lasă de handbal, din varii motive. Este obligatoriu regula U21 și U23, cu jucători în teren sau pe bancă, dar sa  bifeze în medie zece minute pe meci, dar cred că nu este suficient! Să iei un copil, să „rupi” timp, să-l bagi când și când. Aici trebuie să ai un campionat al lor, cum am avut noi generația de 2000 și 2001, sa poți să promovezi cu ei, să mergi înainte cu ei, cu echipa, să poti să-i mai ții un an-doi!

GCS.: Cu ce echipa tehnica veți porni în noul campionat ?

C.P.: Tot cu cea de acum. Antrenor principal va fi Bojan Butulija, ajutat de Ilie Vaidasigan și Cristi Ionescu, sau Paloma cum îl știu toți reșițenii!

GCS.: Cum stați la capitolul plecări si achiziții la nivelul lotului de jucători?

C.P.: Vorbim de certitudini, la ambele capitole. Au plecat de la echipă: Andrei Santeiu, Claudiu Dediu, Shota Tevzadze, Alex Laslo și Dobra, care era împrumutat și s-a întors înapoi la Minaur. La veniri, pot să spun că a venit un internațional georgian, Teimuraz Orjonikidze, apoi Răzvan Szopka, portarul care a venit de la AHC Potaissa Turda, un pivot sârb Vladimir Jevtic și un internațional de tineret, inter dreapta, Aleksa Milosevic!

GCS.: Care sunt plusurile și minusurile echipei de handbal a municipiului Reșița?

C.P.: Plusul cel mai mare este tinerețea și disciplina jucătorilor. O să avem un singur jucător peste 30 de ani, portarul Szopka, iar la minus o să avem lipsa de experiență, însă o să incercăm să compensăm prin ambiție.

GCS.: Avem o echipa tânără, deci nu vor fi rezultate constante?

C.P.: Nu neapărat. Eu sper să reușim să facem o echipă din ei și să le dăm încredere. Totul ține de faptul să aibă încredere, vorbim de jucători de 22 și 24 de ani!

GCS.: Când este planificată întrunirea lotului?

C.P.: Pe 1 iulie, iar startul de campionat este pe 19 august!

GCS.: Care va fi obiectivul echipei ?

C.P.: Menținerea în prima ligă, deși ca să fiu sincer, începem să visăm cu ochii deschiși și ne gândim la play-off, să ne clasăm în primele opt echipe ale campionatului!

Lasă un răspuns