CS Oravița duce tradiția mai departe
CS Oravița este unul dintre cluburile de tradiție ale fotbalului cărășean. În prezent, echipa orașului Oravița activează în liga a IV-a și se numără printre fruntașele seriei. La finalul turului, CS Oravița este clasată pe locul 4. Are 23 de puncte acumulate și se află la două puncte de podium.
Din punct de vedere statistic, CS Oravița este invincibilă pe teren propriu. Pe stadionul „Central” din Oravița, elevii antrenorului Ciprian Macovei au cinci victorii din tot atâtea posibile. În deplasare, orăvițenii au două victorii la Armeniș și Mundo Reșița, plus două egaluri la Oțelu Roșu și Ocna de Fier. Au pierdut în schimb la primele două clasate, 0-4 la Anina și 0-1 la Magica Caransebeș.
Lotul echipei
Portari: Chișca Ștefan, Orășan Adrian, Simeria Nicolae.
Fundași: Bătrânu Bogdan, Hulpan Iulian, Nicolici Șața, Buga Alex, Covaci Constantin, Manolache David, Teleagă Adrian, Paul Burcușel.
Mijlocași: Halas Florian, Purea Bogdan, Nicolici Silviu, Ursu Robert, Iovanovici Velco, Petrovici Andrei, Bosioc Denis, Băcilă Zoltan junior.
Atacanți: Covaci Cătălin, Găină Alin, Dumitrașcu Răzvan.
La cuvânt, Sorin Remus Seliman, președintele echipei din Oravița
Rep.: Sorine, pentru început câteva cuvinte despre tine?
S.S.: Am 35 de ani, sunt născut pe 22 iunie 1986, la Oravița. Am început fotbalul la CSO Minerul Oravița în 1997, iar din 2002 am optat pentru AS Oravița. A urmat o perioadă de întrerupere din 2016 – 2019 când m-am stabilit în Belgia. Am revenit acasă și nu am putut sta deoparte de fotbal. De fapt și in Belgia am jucat fotbal la echipa de amatori din Liga a VI-a, FC Transilvania. O echipă compusă exclusiv din români…
Rep.: Sorine, de când te ocupi de destinele echipei din Oravița?
S.S.: Din mai 2021 am fost numit președinte la echipa orașului Oravița, Acest lucru care mă onorează. A fost practic revenire la echipă. Eu am mai activat ca director sportiv din 2013 până la plecarea în Belgia. Apoi la revenirea în țară, în 2019 mi-am reluat activitatea la echipa din Oravița. Din toamnă m-am legitimat și la Voința Răcășdia în liga a V-a.
Rep.: Cum ai caracteriza fotbalul orăvițean la ora actuală?
S.S.: Este în creștere comparativ cu ceea ce se întâmplă la nivel național și implicit la noi în județ. Mă refer la faptul că la alții s-au distrus echipe, iar Oravița a creat. Așa cum a putut ea în limitele posibilităților, dar a creat! Mă refer la echipa orașului. Pentru că și la noi a dispărut de ani buni Școala de fotbal a regretatului nea Nicu Chirilă. Acolo vorbim de un club privat, a fost altă conjunctură. Însă la o analiză pertinentă vedem că au dispărut echipele de tradiție de la Reșița. Mai mult, la ora actuală două orașe, Băile Herculane și Bocșa nu au nici o echipă de fotbal. Știu că la Herculane se încearcă ceva în acest sens.
Citește și: CS Oravița, planuri îndrăznețe pentru sezonul 2020 -2021
La noi există progres și pentru că am acordat o atenție deosebită creșterii juniorilor. Oravița a avut mereu jucători formați de ea. Da, este greu să te menții, pentru că rata de abandon este mare peste tot. Ne-am orientat însă ca acești copii să fie colegi la școală Să existe un program comun care să-i țină împreună. La un moment dat aveam la echipă copii mai mulți de pe sate decât din oraș. Atunci am văzut că funcționa acest principiu, să fie colegi și la școală.
Dar mai este un aspect. Echipa este compusă din localnici cu câteva mici excepții.
Alin Găină, Șața și Silviu Nicolici sunt veniți toți trei de la Moldova Nouă. Robert Ursu și Iovanovici Sava au venit acasă de la Timișoara. Portarul Chișca Ștefan a venit de la FC Vaslui. El a fost detașat cu serviciul la Oravița. Revin și jucătorii care au renunțat la fotbal. Mă refer la Zoli Băcilă junior și Manolache. În compensație, jucătorii formați la Oravița au făcut obiectul transferurilor la echipe din eșaloanele superioare. Este vorba de Lucică la Voința Lupac, Narcis Plută la CS M Deva, Tudor Eduard la Pandurii Târgu Jiu și Răzvan Dumitrașcu la Ghiroda.
Rep.: CS Oravița are același lot și antrenor de ani buni de zile. Unde vezi tu „așezată” Oravița într-un clasament județean?
S.S.: Sincer, Oravița este echipă de locurile 1-3. Acesta este de fapt și obiectivul echipei. La noi, diferența o fac partidele din deplasare. Acasă vin toți, mai puțin cei care muncesc în ture pe la poliția de frontieră sau pompieri. În deplasare avem o problemă cu prezența. Cu toate astea, eu unul sunt optimist din fire. Se rezolvă toate lucrurile din mers.
Rep.: Câteva cuvinte despre baza sportivă „Central” din Oravița?
S.S.: Este cea binecunoscută în tradiția fotbalistică din județ. Este fostul stadion „Minerul” care acum se numește Central. Ceea ce mă bucură că stadionul a fost aprobat ca investiție bază sportivă de tip 1 la Compania Națională de Investiții. Trebuie remarcat un lucru din start. Orașul datorează mult domnului primar Dumitru Ursu, care este susținător al fotbalului local și nu numai. Ne-a sprijinit mereu. Nu a pus presiune pe băieți. Are două pretenții ferme de la noi. Să fie promovați in corpore copii la echipa de seniori. A doua cerință a fost să nu uităm că reprezentăm Oravița, orașul nostru natal, al majorității jucătorilor. Să o facem cu demnitate și responsabilitate.
Rep.: Locul patru de la finalul turului… Cum îl consideri?
S.S.: Unul bun, dacă ne gândim că avem șapte victorii, în fața a mai mult de jumătate de echipe. Acasă la noi nu a câștigat nici o echipă. Din deplasare am mai adus alte două victorii. Sunt bune și egalurile de la Oțelu Roșu și Ocna de Fier. Am avut o comportare onorabilă și la Magica. Aici am pierdut greu la limită cu 1-0, pe final de joc. Este greu digerabilă înfrângerea cu 4-0 de la Anina. Acolo am fost prinși descoperiți ca lot. Însă nu aveam dreptul să pierdem așa de categoric. Însă important este una peste alta că suntem pe plus per general.
Rep.: În Final Four din „pandemie” ați avut o singură victorie acasă cu Slatina Timiș, scor 3-2 ! Ce s-a întâmplat?
S.S.: Campionatul din Final Four a fost pentru noi un veritabil test. S-a jucat în condiții speciale de avarie. Am încropit echipa cum am putut de la un meci la altul. Unii erau la datorie la serviciu. La juniori era reticiența părinților și chiar a noastră… A fost un campionat în care s-a jucat bine pe felii cum se spune în fotbal.
Rep.: Cine sunt colaboratorii tăi?
S.S.: Aceeași din totdeauna… Ciprian Macovei este antrenorul echipei de seniori și coordonatorul grupelor de juniori. Florin Halas este alături de noi. Ne bucură aprecierea de care se bucură Florin din partea echipelor și a AJF Caraș-Severin. În decembrie 2021 a fost premiat pentru întreaga activitate depusă la Oravița.
Rep.: De ce crezi că Oravița cu același lot se bătea la titlu într-un an, iar în celălalt scăpa greu de la retrogradarea în liga a V-a?
S.S.: Este simplu. În mandatul meu nu s-a întâmplat oscilații de astea „înalte”. Dar fiind lângă echipă știu ce s-a întâmplat. Nu am fost constanți în evoluții bune. De multe ori conta cum începeam campionatul. Dacă începeam bine, victoriile atrăgeau victorii. Dar și reciproca era valabilă. În „scenariul negru” ne mai reveneam doar pe final, când eram cu cuțitul la os. Și atunci apăreau instant și rezultatele bune care ne urcau în claSament
Rep.: De ce ai ales să te legitimezi la Voința Răcășdia și nu la CS Oravița, de exemplu?!
S.S.: Pentru că eu vreau să joc de plăcere, nu să țin ocupat locul unui copil. Eu la 35 de ani cum să mai ajut Oravița din teren? Las să crească un junior. La Răcășdia am găsit un colectiv excelent, un joacă fiecare cât de mult se poate.
Rep.: Ai fost ales reprezentantul echipelor în liga a V-a din Comitetul Executiv! Cum caracterizezi activitatea ta în CEx?
S.S.: După demisia anticipată a d-lui Daniel Laioș, care a anunțat din timp că Metalul Bocșa nu va mai participa în campionat, echipele de liga a IV-a mi-au acordat această încredere. Despre activitatea Comitetului Executiv sunt sincer impresionat. Președintele Viorel Lolea a demonstrat că este un adevărat lider. Mingea este acum la echipe. Am văzut cum este gândită în perspectivă dezvoltarea fotbalului prin proiecte de către conducerea AJF Caraș-Severin. Acum fiecare trebuie să-și facă datoria la echipa lui.