Cristian Miclău: ”Vom declara valsul Souvenir de Herkulesbad ca Imn internațional al stațiunii Băile Herculane”
Cristian Miclău: ”Vom declara valsul Souvenir de Herkulesbad ca Imn internațional al stațiunii Băile Herculane”.
Simpozionul Național ”Herculane – Arcade în timp” se va relua cu ediția a V-a. Primăria orașului Băile Herculane invită cărășenii la o nouă ediție a Simpozionului Național ”Herculane – Arcade în timp”. În perioada 16-17 iunie 2022, Primăria Băile Herculane, Cenaclul Domogled, împreună cu Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR), cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Caraș-Severin, organizează cea de-a V-a ediție a Simpozionului Național ”Herculane – arcade în timp”. Locația simpozionului este Hotelul ARTEMIS din Băile Herculane.
Simpozionul are programat chiar din prima zi, centrul de greutate al întrunirii culturale. Este vorba de secțiunea „Cultură și Istorie la Băile Herculane” – viziuni artistice, omagii și aniversări istorice.
„Herculane pe aripi de vals” este un moment special dedicat comemorării a 65 de ani de la trecerea în eternitate a compozitorului și dirijorului vienez Jakob Pazeller. Acesta este autorul valsului „Souvenir de Herkulesbad”, compus la Băile Herculane în anul 1903.
Prezentarea secțiunii „„Souvenir de Herkulesbad – Povestea valsului” va fi prezentată de către ing. Dorin Bălteanu. Acesta este muzeograf, scriitor, publicist, promotor turistic și vicepreședintele Cenaclului „Domogled”, Băile Herculane. Este și inițiatorul simpozionului „Herculane – arcade în timp”.După 5 ani de la acordarea postmortem a titlului de Cetățean de onoare al orașului Băile Herculane, bunicului său, compozitorul și dirijorul vienez Jakob Pazeller, și-a anunțat vizita la Herculane, dirijorul și pianistul Friedrich Pazeller din Baden Baden, Germania. Friedrich Pazeller este nepotul lui Jakob Pazeller. Prezentarea compozitorului și dirijorul orchestrei „Jakob Pazeller Orchestra” din Baden Baden va fi făcută de către Erwin Iosef Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin.
Decernarea distincției post mortem ”Cetățean de onoare al orașului Băile Herculane” acordată de Consiliul Local Băile Herculane lui Jakob Pazeller va fi înmânată unui membru al familiei, nepotul lui Jakob Pazeller.
sursa video: Vasile Neamțu
Cu ocazia comemorării a 65 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Jakob Pazeller (1869 – 1957), Friedrich Pazeller, va primi, în cadrul unui moment festiv, titlul de Cetățean de onoare al orașului Băile Herculane, care a fost acordat postmortem de Consiliul Local Băile Herculane, bunicului său.
Momentul de vârf al secțiunii va fi declararea valsului „Souvenir de Herkulesbad ca Imn internațional al stațiunii Băile Herculane”. Recitalul de pian „„Souvenir de Herkulesbad” va fi susținut de către Friedrich Pazeller.
„În cadrul aceleiași festivități vom declara valsul Souvenir de Herkulesbad ca Imn internațional al stațiunii Băile Herculane. Am dat curs la o propunere mai veche a d-lui ing. Dorin Bălteanu, Vicepreședintele Cenaclului Domogled consemnată în anul 2017 în volumul al treilea al cărții ”Herculane – arc peste timp”, a precizat Cristian Miclău, primarul orașului Băile Herculane.
Povestea valsului de la Herculane
Cea de-a 124-a compoziţie a autorului, intitulată inspirat „Souvenir de Herkulesbad”, a avut un succes cu totul neaşteptat, trezind interesul iubitorilor de muzică din toată lumea. Valsul a fost interpretat la Viena, Leipzig, având succes în S.U.A. și chiar în îndepărtata Japonie. În provincia Nyiregyhaza din Ungaria, era cântat la începutul fiecărui bal, iar în staţiunea de pe Valea Cernei devenise un fel de imn al staţiunii.
Citește și: Simpozionul Național ”Herculane – Arcade în timp” se va relua cu ediția a V-a
Purtând în inimă melodia îndrăgită şi apropiată de suflet, oaspeții Băilor au răspândit faima valsului și a staţiunii în toate colţurile lumii.
„Souvenir de Herkulesbad” – celebru în elita culturală a vremii
Jurnaliştii vremii, uimiţi şi ei de succesul compoziţiei, l-au întrebat pe autor:
« D-le Pazeller, aţi avut sentimentul că aţi compus ceva extraordinar. Ceva care vă va face faimos în toată lumea ?» Răspunsul autorului a fost sincer şi foarte ferm: « Nu! Am compus o mulţime de valsuri frumoase ca acesta şi nimeni nu a observat! În schimb audienţa de la Băile Herculane, a fost foarte impresionată» .. Celebritatea valsului ajunge şi la regele Spaniei, Alfonso al XIII-lea. Aceta îi solicită autorului să compună muzica pentru nunta sa cu prinţesa de origine scoţiană, Victoria Eugenia de Battenberg. Evenimentul a avut loc la 31 mai 1906. În semn de apreciere atât pentru muzica compusă, cât şi pentru întreaga sa activitate, în anul 1908, regele Alfonso al XIII-lea îl decorează pe Jakob Pazeller cu cea mai mare distincție militară, medalia jubiliară Ordinul Meritul Militar Regal Spaniol, clasa I.
Compozitorul italian Giacomo Puccini a fost în anul 1908 în turneu la Budapesta. A cerut orchestrei să interpreteze valsul. Dirijor era chiar Puccini, deoarece încântătoarea melodie îl vrăjise în timpul unui sejur în Veneţia.