Cristian Chitucea:  ”Vocația mea este să-i pregătesc pe viitorii fotbaliști”

Cristian Chitucea:  ”Vocația mea este să-i pregătesc pe viitorii fotbaliști”

Cristian Alexandru Chitucea este antrenorul  grupei de copii născuți 2012 și 2013 din cadrul  clubului de fotbal ACS Mundo Reșița. Tânărul antrenor  are o poveste interesantă de viață, iar în prezent și-a găsit vocația, aceea de a iniția în fotbal  copii de la o vârstă fragedă.

Cristian Chitucea s-a născut pe 27 aprilie 1994, la Reșița și a început să joace fotbal organizat la vârsta de 8 ani, la Gloria Reșița, sub comanda regretatului antrenor Ioan Copăceanu. După numai un an, Chitucea s-a transferat la Muncitorul Reșița, unde l-a avut antrenor pe Viorel Lolea. La vârsta de 14 ani a urmat transferul lui Cristian la Jimbolia, unde a evoluat pentru echipa locală Școala de Fotbal ”Marcel Băban”, club care peste trei ani l-a împrumutat la Voința Lupac (liga a IV-a)  și la 19 ani la Muncitorul Reșița, în liga a III-a. La 22 de ani Cristian Chitucea a revenit la Jimbolia, dar peste un an avea să renunțe să mai  joace fotbal și a continuat doar să arbitreze.

”Visul meu a fost să devin fotbalist de divizia A, cum era denumită Liga a I-a pe vremurile acelea. Când am realizat că acest vis nu se poate îndeplini, am luat decizia să mă dedic doar studiilor, iar  în anul 2018, am absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității ”Eftimie Murgu” din Reșița. Am continuat și Masteratul la Universitatea de Vest din Timișoara, pe care l-am absolvit zilele acestea. Pentru mine, anul 2020 a fost unul al satisfacțiilor, pentru că la 26 de ani am devenit tătic, sunt proaspăt căsătorit și mă consider împlinit profesional. Un profesor de la facultate mi-a spus odată, după ce mi-a citit CV-ul, că mă pot considera un campion, fără să fi câștigat vreun trofeu, un campion al deciziilor bune luate la timp în viață.”

Cristian Chitucea

Cristian Chitucea a fost și arbitru de fotbal timp de opt ani, începând cu vârsta de 17 ani și chiar dacă a fost considerat un talent, a luat decizia de a renunța la arbitraj. ”La arbitraj a fost și mai simplu să iau decizia bună. Eram arbitru monitorizat de Comisia Centrală de Arbitri, de ceva vreme, aveam meciuri arbitrate la juniori republicani, dar la 25 de ani am decis să mă dedic antrenoratului. Aveam licența C UEFA luată încă din 2017, m-am înscris la curs când eram arbitru și vroiam să mă perfecționez continuu, chiar dacă nu antrenam nicio echipă la momentul respectiv. Peste nici un an, aveam să încep colaborarea cu ACS Mundo Reșița la proiectul lui Lucian Dobre. Eu am fost coleg de echipă cu Lucian la Muncitorul Reșița și mi-a spus atunci că fac parte din categoria jucătorilor cu viziune. După numai cinci ani aveam să redevenim colegi, dar la ACS Mundo Reșița și pe un alt palier de colaborare. Mi-am descoperit astfel vocația de a fi antrenor la grupele de copii, să-i pregătesc să devină fotbaliști”, ne-a spus Cristian Chitucea.

Tânărul antrenor ne-a vorbit și despre ceea ce implică munca unui antrenor la nivel de copii și juniori. ”Ca să lucrezi eficient la aceste vârste fragede, trebuie să studiezi foarte mult noțiunile de pedagogie și psihologia copilului. Metodologia antrenamentelor trebuie să fie întocmită în conformitate cu tot ceea ce se întâmplă la zi în fotbalul modern. Jucătorii trebuie să progreseze continuu în știința jocului, să știe de ce fac anumite lucruri în teren și trebuie să fie pregătiți să ia deciziile singuri. În fotbalul modern, antrenamentele sunt bazate pe decizia copilului și învățarea ghidată prin anumite exerciții, fără ca antrenorul să le spună jucătorilor mereu ceea ce trebuie să facă. La această vârstă fragedă, nu trebuie să lipsească mingea din pregătirea copiilor, iar exercițiile trebuie să fie supuse structurii decizionale. Antrenorul trebuie să aibă un stil de predare democratic, în care copilul să-și spună punctul lui de vedere.”, a spus antrenorul lui ACS Mundo Reșița, Cristian Chitucea.

În cadrul grupei de juniori născuți 2012 și 2013 a clubului de fotbal ACS Mundo Reșița se pregătesc 27 de copii, care sunt antrenați de către Cristian Chitucea.

 Academia ACS Mundo Reșița a fost fost înființată de Lucian Dobre și mai are filiale la Măureni, Teregova și Bocșa.

De pregătirea copiilor de la Măureni și Șoșdea se ocupă însuși Lucian Dobre, de filiala clubului de la Teregova răspunde Ionuț Lungocea, în timp ce copii  la Bocșa sunt îndrumați de Marius Tötöși.

Filozofia clubului ACS Mundo Reșița este prezentată prin logo-ul: ”Înainte de a fi jucător de fotbal, ești om. Investind în om, investești în jucător”.

FLORIN ȘTIUBE

Lasă un răspuns