Copiii militarilor uciși pe front vor primi indemnizații și alte beneficii începând cu 1 septembrie
Copiii militarilor uciși pe front vor primi indemnizații și alte beneficii, alături de invalizi, veterani sau văduve de război. Pe lângă categoriile de persoane ce primesc în prezent o serie de drepturi și compensații; respectiv veteranii, invalizii sau văduvele de război, și copiii celor morți pe front ar putea primi aceleași beneficii.
Astfel, cei ce și-au pierdut părinții pe front ar putea beneficia de o indemnizație de câteva sute de lei pe lună; călătorii gratuite cu trenul, bilete de tratament și altele. Măsura se îndreaptă acum spre votul decisiv din Parlament, cel al deputaților.
Practic, prin proiectul legislativ adoptat tacit la Senat; parlamentarii vor să adauge o nouă categorie de persoane care poate beneficia de prevederile Legii 49/1991; alături de invalizii, veteranii și văduvele de război.
Este vorba, mai exact, despre copiii celor decedați pe front, în prizonierat sau ca urmare a rănilor ori bolilor contractate pe front sau în prizonierat.
Astfel, conform proiectului, și aceste persoane ar urma să beneficieze de indemnizația lunară în valoare de 600 de lei; stabilită de Legea 49/1991, și de indemnizația de gratitudine, neimpozabilă; în valoare de 50% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferent anului pentru care se face plata.
În plus, copiii celor ce și-au pierdut viața pe front sau în prizonierat vor avea și alte beneficii, de data asta, stabilite de Legea 44/1994. Concret, aceștia vor avea dreptul la șase călătorii, dus-întors, gratuite cu trenul în fiecare an; scutirea de la plata a 50% din costurile cu abonamentul telefonic sau de radio și televiziune ori bilete de tratament în stațiunile balneoclimaterice.
Potrivit inițiatorilor, măsurile ar trebui să intre în vigoare la data de 01 septembrie 2022; după includerea în bugetul de stat .
Schimbările prezentate sunt necesare, potrivit notei de fundamentare ce însoțește proiectul; pentru îndeplinirea “datoriei morale pe care statul român și societatea o au față de această categorie de persoane; pentru asigurarea unei egalități de tratament pentru eroii români care au luptat în război în Armata Română; în comparație cu tratamentul aplicabil pentru ceilalți eroi naționali; având în vedere că toți deopotrivă au suferit și s-au sacrificat pentru binele comun și luând în considerare suferința enormă pe care pierderea unui părinte o cauzează în viața unui copil”.