Concediul de îngrijitor se va introduce pentru salariați

Concediul de îngrijitor se va introduce pentru salariați
Concediul de îngrijitor se va introduce pentru salariați. În următoarea perioadă, printr-un proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor; un nou tip de concediu va fi introdus în legislația muncii, complet diferit de concediul apărut recent; și anume, cel pentru îngrijirea bolnavilor de cancer.

Mai exact, este vorba despre concediul de îngrijitor. Acesta va avea o durată de cinci zile și care va fi acordat în situațiile în care un salariat va trebui să îngrijească o rudă sau o persoană din gospodărie grav bolnavă. Prin proiectul de față vor fi implementate două directive europene apărute în 2019; una dintre ele conținând o serie de măsuri privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a salariaților.

Concediul de îngrijitor este stabilit de proiectul de lege de la Senat și este o noutate pentru legislația muncii din țara noastră; el fiind complet diferit de concediul plătit de 45 de zile pentru îngrijirea bolnavilor de cancer; ce e accesibil din aprilie.

Noul concediu va avea o durată de cel mult cinci zile lucrătoare pe an și va trebui acordat de către angajatori; la cerere, salariaților care îngrijesc ori sprijină o rudă sau o persoană ce stă în aceeași locuință cu probleme grave de sănătate.

Rude sunt considerate, potrivit proiectului, fiul, fiica, mama, tatăl sau soțul ori soția unui salariat. Concediul de îngrijitor nu va afecta perioada de concediu de odihnă. În plus, prin legi speciale sau prin contractul colectiv de muncă; se va putea stabili o durată mai mare a concediului de îngrijitor decât cea amintită.

Angajatorii care vor refuza acordarea concediului de îngrijitor salariaților ce îndeplinesc condițiile necesare vor risca amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.

Citește și : Angajații pot beneficia de două noi concedii medicale: pentru îngrijirea bolnavilor de cancer și concediul pentru îngrijirea copilului carantinat din cauza unei boli infectocontagioase

Potrivit proiectului, drepturile pe care le-a dobândit un salariat anterior acordării concediului de îngrijitor se vor menține pe toată durata concediului. Apoi, angajatorii nu vor putea să dea afară un salariat în timpul în care acesta este în concediu de îngrijitor.

Totodată, pe lângă concediile stabilite acum ca perioade de activitate prestată fără influențe asupra duratei concediului de odihnă; se va introduce, printre altele, și concediul de îngrijitor. Lista actuală include concediul medical; concediul de maternitate, concediul de risc maternal și cel pentru îngrijirea copilului bolnav.

În practică, proiectul de lege va transpune în Codul muncii două directive europene; una dintre ele, Directiva europeană 1.158/2019 ;conținând măsuri privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor.

Pe lângă acest nou tip de concediu; directiva UE mai oferă lucrătorilor care sunt îngrijitori și posibilitatea de a-și adapta programul de lucru prin formule flexibile; sub forma lucrului de la distanță, a programelor flexibile de muncă sau a programelor cu timp redus de lucru.

Lasă un răspuns