Concediile medicale vor fi considerate vechime în muncă – o nouă modificare legislativă
Concediile medicale vor fi considerate vechime în muncă, o nouă modificare legislativă. Concediile reglementate prin OUG nr. 158/2005, respectiv cel pentru incapacitate temporară de muncă, pentru carantină, pentru maternitate, de risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav sau pentru îngrijirea unei persoane bolnave de cancer, vor reprezenta vechime în muncă.
Și în serviciu, precum şi în specialitate, după cum e prevăzut într-un proiect legislativ considerat adoptat tacit la Senat, deoarece nu a fost dezbătut și votat în termenul legal. Măsura va veni în sprijinul funcționarilor care, atunci când vor trecerea pe un alt post, nu îndeplinesc condițiile de vechime în specialitate, deoarece perioadele petrecute în concedii medicale nu sunt luat în calcul.
După cum spuneam, proiectul legislativ, ce merge acum, pentru dezbatere și votul decisiv, la Camera Deputaților, vizează completarea OUG 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
“Perioadele în care asiguratul beneficiază de concediile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se au în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea (…)”, este completarea ce va fi adusă OUG 158/2005.
Perioadele de concediu despre care se vorbește (conținute de OUG 158/2005) sunt:
-
perioada concediului pentru incapacitate temporară de muncă;
-
perioada concediului pentru carantină/ izolare;
-
perioada concediului pentru maternitate;
-
perioada concediului de risc maternal;
-
perioada concediului pentru îngrijirea copilului bolnav;
-
perioada concediului pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice.
De-a lungul timpului, conceptul de vechime în muncă/ serviciu/ specialitate/ gradul profesional pentru anumite perioade care nu presupun prestarea muncii ce face obiectul contractului individual de muncă a fost extins.
Citește și : Cardul european de sănătate