Clinica Nera, visul devenit realitate al doctorului Pavel Chirilă !

Una din cele mai mari investiții din sănătatea cărășeană din ultimii 30 de ani este, de astăzi, funcțională, grație încăpățânării unui om, Pavel Chirilă, dar și sprijinului Companiei Naționale de Investiții!
Un loc care acum 10 ani era o pustietate a devenit de astăzi o rază de speranță pentru bolnavii de cancer și leucemie aflați în stadii incipiente ale bolii. Asta pentru că visul doctorului Pavel Chirilă a devenit realitate, investiția CNI în Centrul pentru Cercetare în Recuperare Oncologică Slatina Nera fiind recepționată. Vorbim de o investiție de peste 17 milioane de lei, prin care s-au realizat trei clădiri pentru pacienți și încă o clădire cu funcțiune de camera hiperbară, investiția CNI fiind pe aproape 2000 de metri pătrați. Sunt 45 de spații de cazare, spații de tratament, inclusiv camera hiperbară, dar prin proiect s-a realizat și un zid de sprijin de aproape 100 de metri pentru stabilizarea terenului în vederea realizării unui drum de acces în jurul clădirilor.
Toate acestea au adus astăzi la Clinica Nera trei miniștri, Marcel Vela, Nelu Tătaru și Ion Ștefan, șefa CNI, Manuela Pătrășcoiu, primarul Reșiței, Nelu Popa, prefectul Cristian Gâfu, prim-vicepreședintele PNL Caraș-Severin, Jaro Marșalic, subsecretarul de stat in MAI, Dan Stan și alți oficiali, pe care i-a întâmpinat cel care nu s-a lăsat până nu și-a văzut visul împlinit, Pavel Chirilă. Acesta le-a prezentat camera hiperbară de 1 milion de euro, doar a treia din România, automatizată complet.
Tot la Clinica Nera s-a construit și un amfiteatru unde studenți vor fi pacienții, Chirilă explicând că a constatat, după experiența de o viață, că bolnavii de cancer nu știu ce este cancerul.
Clinica Nera este un exemplu de urmat și pentru alții, consideră ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
„Ne bucurăm că dl profesor Chirilă este într-un moment de împlinire, clinica e un vis vechi care prinde aripi și va fi un loc unde oamenii pot spera și pot să se vindece. Cuvintele sunt prea puține pentru a-i mulțumi dlui profesor. Vom fi și mai departe alături de dumnealui, eu, ministrul Ștefan, ministrul Tătaru, dna director CNI Pătrășcoiu”, a declarat și șeful MAI, Marcel Vela.
La Clinica Nera, pe lângă tratamentul medical, pacienții vor avea de parte și de consiliere psihologică și spirituală, în încercarea de a li se mai alina din suferință.

Spațiul clinic se adresează bolnavilor de cancer și leucemie, aflați în stadii incipiente ale bolii, care vor fi tratați pe baza unui plan personalizat de tratament, având la bază medicamente pentru controlul durerilor și ținându-se cont de toate celelalte afecțiuni existente.

În cadrul centrului, pe lângă asistență medicală specializată, pacienții și familiile acestora vor beneficia și de asistență socială, consiliere psihologică și spirituală.

”Acest prim centru de recuperare oncologică din România este un proiect extrem de important, la care au contribuit, într-un efort comun, autorități publice, persoane fizice și instituții. O asemenea implicare merită tot respectul nostru și vreau să-i asigur pe beneficiari că pot conta pe noi pentru continuarea acestui demers!”, a precizat ministrul Ion Ștefan.

Construcțiile realizate de CNI reprezintă etapa a doua dintr-un proiect mai amplu și se referă la construirea a trei clădiri pentru pacienți (corpurile E, F și G), unde vor fi cazați bolnavii oncologoci, și a încă unei clădiri (H), cu funcțiune de cameră hiperbară.

Corpurile de clădire din Spațiul clinic beneficiază de:

  • 15 unități de cazare prevăzute cu camera propriu-zisă, grup sanitar și hol în fiecare modul (45 de locuri în total);
  • cabinete și spatii de tratament, inclusiv camera hiperbară (utilizată la oxigeno-terapia hiperbară, care constă în inhalarea oxigenului pur sau a aerului îmbogăţit cu oxigen, de către pacient, acesta stând într-o încăpere la o presiune mai mare decât cea atmosferică pentru a-i crește, astfel, nivelul oxigenului din sânge și care contribuie la refacerea țesuturilor mai repede decat în mod normal);
  • grupuri sanitare, oficii, spații tehnice, holuri și scări deschise.

Suprafața construită desfășurată totală a investiției este de 1.963 mp. De asemenea, a fost realizat și un zid de sprijin (pentru stabilizarea terenului în vederea realizării unui drum de acces în jurul clădirilor E, F, G), cu o lungime totală desfășurată de aproximativ 91,50 m.

Valoarea totală a finanțării asigurate de MLPDA, prin CNI, a fost de  17.162.751,50 de lei, iar beneficiarul este Fundația de utilitate publică ”Sfânta Irina” (organizație neguvernamentală, non-profit, dedicată îngrijirii medicale, sociale, psihologice și spirituale a bolnavilor de cancer).

Lasă un răspuns