Ciprian Macovei: „Oravița este echipă de podium!”

Ciprian Macovei: „Oravița este echipă de podium!”
Ciprian Macovei este antrenorul echipei de fotbal seniori CS Oravița și șeful centrului de copii și juniori. CS Oravița este una dintre echipele cu pretenții ale ligii a IV-a. Asta fie că vorbim de comportarea în campionat sau Cupa României – faza județeană. Oravița este o echipă compusă numai din jucători localnici. Lotul este unul omogen. Despre echipa orașului Oravița, am stat de vorbă cu Ciprian Macovei, antrenorul echipei. Inclusiv despre modul cum a adoptat filozofia „Mundo” în promovarea juniorilor Oraviței.
Rep.: Ciprian, comportarea Oraviței începând cu anii 2017 a fost una ascendentă, cu clasări pe locurile 3-4 ale ligii a IV-a. A fost o singură excepție în ediția de campionat 2019-2020, o clasare pe locul 6. Însă de când la echipă a venit Sorin Seliman și colaborarea cu Mundo Club, lucrurile sunt pe un trand ascendent evident.

C. M.: Noi ne-am prezentat bine în perioada 2017 – 2022. Oravița a demonstrat că este o echipă de podium în campionat. Ne-am prezentat bine per ansamblu, însă există și un …„din păcate”, referitor la Cupa României. Ne chinuim an de an să aducem trofeul în vitrina clubului și nu reușim. Ne oprim în fazele superioare, ca un leit motiv. De fiecare dată când am fost eliminați, am avut probleme de lot. Poate anul acesta reușim să spargem gheața în era asta modernă. În campionat nu s-a pus problema să fim pe locul unu. Știm ce implică o eventuală potențială promovare. Mai sunt multe lucruri de îmbunătățit, dar în schimb nu accept să nu ne clasăm în primele trei-patru echipe ale ligii a IV-a. Lucrurile sunt pe calea cea bună de când este Sorin Seliman la echipă și colaborăm cu Mundo Reșița.

Macovei: „Odată cu adoptarea filozofiei Mundo, am început să legitimăm copii de la 7 ani”

Oravița a fost cunoscută cândva ca un centru de copii și juniori performant. Apoi a apărut acel declick care a avut loc în toată țara acum ani buni. Noi, la Oravița legitimam înainte la inițiere copii nu mai mici de 10 ani, de exemplu. Acum am mărit aria de selecție și legitimăm copii de la 7 ani la 14 ani fără probleme. Trebuie doar să aibă dorința de a juca fotbal.

Citește și: CS Oravița duce tradiția mai departe

Problema cea mare apare la 14 ani și până la 18 ani. Și Mundo are această problemă. Una care este de fapt o problemă națională. De când a apărut colaborarea cu Mundo sunt ședințe de analiză săptămânale obligatorii la teren. Se pun pe tapet toate lucrurile care s-au făcut în săptămâna precedentă, ce probleme sunt de rezolvat, stadiul antrenamentelor. Și înainte se făceau la echipa de seniori, dar acum au fost implementate termene ferme. Luni seara, la 19,30 se face ședința raport. Mort-copt, ca să spun așa, trebuie să participi. Nu există probleme personale de rezolvat pentru nimeni din staff!

Rep.: Spuneai că acest declick al renunțării poate fi eliminat foarte greu. Tu ai făcut chiar niște studii pe un eșantion de copii care au renunțat la fotbal… Care sunt concluziile?

C. M.: În ziua de astăzi nu mai avem modele. Așa cum a avut generația noastră! Copiii trebuie să-și propună un obiectiv și să aibe idoli. Cei care au renunțat la fotbal au invocat faptul că văd la televizor ceea ce se întâmplă la fotbalul românesc. Este degringoladă, retrageri de echipe, salarii neachitate cu lunile… Copiii la 14 ani gândesc ca un om matur.

Încep să se orienteze în viață! Și mi-au spus că vor să se dedice școlii care le dă o calificare pe viață! Un copil de 15 ani mi-a spus că mai bine învață o meserie din care face bani imediat la maturitate. Acela era obiectivul lui, nu să crească la fotbal sau la școală. Bun… Mai este și dependența de telefonul mobil și internet! Vor să ajungă direct la ceea ce văd pe internet. Nu mai au răbdare. Apoi mai este mentalitatea celor apropiați. Copilul se uită în dimineața jocului pe geam, vede că plouă și știe că are meci la Caransebeș. Mai vine și bunica cu „țucă-l mamaia, stai acasă” și avem registrul complet al renunțării la meci. „Relaxările” astea nu erau posibile pe vremea mea, de exemplu! Plus că afectează și moralul celor care se prezintă la locul plecării către destinația meciului.

Macovei: „Salutăm decizia președintelui Viorel Lolea de a relansa campioantele județene U19 și U17!

Decizia președintelui AJF Caraș-Severin, Viorel Lolea, de a impune echipelor de liga a IV-a să aibă obligatoriu juniori U17 este una foarte bună. Păi, noi avem patru echipe înscrise U17 în campionatul județean de juniori!? Asta când le-ai permis echipelor varianta benevol. Unde este partea de sus a piramidei performanței? Ne oprim cu juniorii la vârsta critică de 15 ani. După aceea nu ne mai interesează. Copii nu mai continuă și noi nu ne zbatem să rezolvăm situația. Ne trebuie cel puțin 20 de jucători în lot. Când apare trecerea la fotbalul în unsprezece nu ne mai gândim la perspectivă. Trebuie relansate campionatele U17 și U19, altfel dispărem nu ca performanțe la nivel de seniori, ci pur și simplu ca echipe. Practic plecăm într-o misiune dificilă, dar nu imposibilă pentru cel puțin în următorii 2-3 ani! 

Rep.: Ce mai fac Denis și Yanis, fotbaliștii juniori ai familiei Macovei?! Este evident că juniorul Denis Macovei, născut 2009 te va întrece și în valoare. Are și tupeul fotbalistic necesar!

C. M.: Ambii copii ai mei, Denis și Yanis sunt legitimați la CS Oravița, via Mundo! Unul este 2009 și mezinul este născut 2013. Exact același lucru mi l-au spus despre Denis colegii mei de la Timișoara și fostul lui antrenor Constantin Stamatoiu cât a jucat la CS Moldova Nouă! Să dea Dumnezeu să ai gura aurită! Un exemplu că lucrurile merg bine la Oravița. Eu a trebuit să-mi trimit copilul pentru o perioadă la CS Moldova Nouă, pentru că nu aveam grupă de 2009 la Oravița. Odată cu apariția colaborării cu Lucian Dobre, Cristian Chitucea și a însușirii filozofiei „Mundo”, acest vid de ani a fost eliminat!

Macovei: „Copii din ziua de azi sunt foarte precope din punct de vedere ai tehnologiei informației!”

Denis este un jucător în formare, la cei 13 ani ai săi. Are calități și tupeu pentru un jucător de România. Nu știu cum este afară, doar din ce mi-a explicat Paul Codrea cu care am fost coleg! Denis este și o personalitate puternică. La 12 ani, am avut „bătălii crunte” cu el privind internetul. Considera că la doar 2 ore de calculator și telefon impuse, îi „restricționez dreptul lui la informare”… Auzi vorbă la el! Am zis că pic joc când a spus asta! Până unde au ajuns copii cu informația în ziua de astăzi!! Ce faci tu copil șase ore la școală sau alte patru la fotbal? Nu te informezi?! Nu mai spun că-și căuta soluții să aibă un al doilea telefon ”secret”! Noroc mare pentru el că au intervenit soția Delia și bunica lui în speță. Căuta sponsorizare la ele, dar i s-a dejucat planul!

A înțeles până la urmă că succesul în sport impune sacrificii, dar la final el va fi câștigătorul! Dar mai ales că inteligența trebuie să o folosească cu semnul „plus” în față. I-am explicat și faptul că există diferențe de mentalitate! Păi, să fi căutat eu în copilărie soluții „alternative” pentru a evita o decizie pe care a luat-o tatăl meu… Ferească, Dumnezeu!

Yanis la cei 9 ani este la început. Îi place să joace în poartă, chiar dacă a a mai încasat și câteva mingi în față! La 8 ani, m-a întrebat „de ce ceilalți copii nu vor să stea în poartă?! Toți vor să dea gol, dar portar este cel mai fain. El aduce victoriile că apără și cu mâna!!” (râde cu poftă).. Mai spune ceva la astea!

Lasă un răspuns